Министър-председателят пусна в експлоатация рехабилитирани пътни участъци с дължина над 160 км

prev next

     „Пускаме в експлоатация рехабилитирани пътни участъци с обща дължина над 160 км. на стойност над 100 млн. лв., а в рамките на следващите 16 месеца ще бъде завършено и трасето Силистра - Шумен - с дължина 106 км., на стойност 50 млн. лв." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след официалните церемонии по пускане за движение на пътните участъци гр. Силистра - гр. Добрич и гр. Русе - гр. Силистра. 

     В официалната церемония участваха и министърът на земеделието Мирослав Найденов, преседателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров, областният управител на Добрич Желязко Желязков, колегата му от област Силистра -Николай Димов, народният представител Стефан Господинов, кметове на общини.
     „Възмутен съм, че гражданите в региона са позволили Летище „Силистра"  да бъде продадено. Един прекрасен регион е оставен без най-съвременната транспортна връзка", подчерта министър-председателят Бойко Борисов. По думите му прокуратурата ще провери случая. „За съжаление трябва да бъдат асфалтирани отново много голяма част от пътищата, които са били рехабилитирани от фирми по време на управлението на кабинета на Станишев.", категоричен е премиерът.

     „Денонощно през този пътен участък преминават над 4000 моторни превозни средства. Именно затова е важно да осигурим безаварийното им движение", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. „Правителството цели развитие на пътната инфраструктура, за да бъдат привлечени инвестиции, да се подобри развитието и на туризма по този начин.", изтъкна тя.  Министър Павлова съобщи, че кабинетът инвестира също така и в сферата на образованието, като 7 училища и детски градини ще бъдат обновени в региона, а в тях ще бъдат въведени  мерки за енергийна ефективност, за да учат децата при по-добри условия. „През следващата година ще подобрим и развитието на социална инфраструктура - община „Силистра" ще получи средства за изграждане на център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания.", допълни министърът на регионалното развитие и благоустройството.

     Рехабилитираният пътен участък гр. Силистра - гр. Добрич е част от Проект „Транзитни пътища V" на ЛОТ № 20, а ремонтираният път ІІ-21 - гр. Русе - гр. Силистра, част от проект „Транзитни пътища V" на Лот № 19.      

     Средствата за тях са осигурени от Европейската инвестиционна банка (65%)  и от Републиканския бюджет (35 %). Възложител е „ПЪТИНЖЕНЕРИНГСТРОЙ-Т" ЕАД, гр. Търговище. Строителният  надзор на трасето гр. Русе - гр. Силистра се осъществява от Сдружение "ТРАНС ТРАФИК ИНТЕГРА" ДЗЗД, а на - гр. Силистра - гр. Добрич -  от "ПЪТИНВЕСТ ИНЖЕНЕРИНГ"АД.

 

                                       




Актуално

съобщение

анкета