Служителите от Областна администрация подкрепят националната кампания „Найлонът не е на мода - имаме и друг избор”

prev next

     Темата за „найлоновата торбичка", която завладя пазара преди 50 години, стои на дневен ред в много държави. По данни на Европейските институции, 25% от всички страни по света са въвели мерки срещу нея - или са я забранили, или я облагат с допълнителен данък.

     Европейската комисия е започнала обществено обсъждане на идеята за въвеждане на данък върху найлоновите торбички в целия Европейския съюз или за забраната им. Търсят се начини как да се намали използването им и да се активизира борбата със замърсяването, което те предизвикват. Статистиката сочи, че всеки човек в ЕС използва годишно средно по 500 еднократни торбички, повечето наистина по един път. През 2008 г. в Европа са произведени 3.4 милиона тона пластмасови торбички - колкото е тежестта на около два милиона коли.
     В няколко държави използването на торбичките вече е забранено, в други властите имат споразумение с търговците за постепенното им премахване. Все още не съществува европейско законодателство по въпроса, но за да бъдат за пример, европейските институции вече подаряват сувенири и печатни материали в торбички от плат, които могат да бъдат използвани стотици пъти.

     Предвид щетите, които пластмасовите торбички нанасят на природата, тъй като не се разграждат по естествен път, служителите от Областна администрация Добрич са напълно убедени в екоефекта, ако българите постепенно се откажат от популярните найлонови торбички. Затова  се включват в националната кампания, обявена от БНТ и МОСВ, и подкрепят инициативите, с които е наситена тематичната програма в Община Добрич на 29 юли - определен за Ден без найлонови торбички.

     Областният управител Желязко Желязков приканва жителите на областта също да откликнат и да се включат в инициативата.

           

 




Актуално

съобщение

анкета