Възможности за хидротерапия на деца с „Детска церебрална парализа” обсъдиха в Областна администрация

prev next

     По покана на заместник областния управител д-р Катя Ганова, днес /12 юли/ се проведе работна среща с представители на общини и служби по социално подпомагане. Тема на обсъжданията бяха възможностите за предлагане на рехабилитационни процедури, предназначени за деца с диагноза „Детска церебрална парализа". Първата услуга - хидротерапия, ще стартира от 1 август, а втората - конна езда - от 15 септември.

     Работната среща е в контекста на инициативите на областно ниво в сферата на социалните услуги, които инициира ресорният заместник областен управител д-р Ганова след работното посещение във Великобритания в началото на юни.

     Участниците в срещата бяха информирани, че за предлагането на тази услуга,  екипът на Областна администрация-Добрич, е провел ползотворни разговори с ръководството на курортен комплекс  Албена и има пълната подкрепа и съдействие от тяхна страна за осигуряването на закрит басейн, където ще се осъществяват процедурите за болните деца.

     На територията на Област Добрич са регистрирани 61 деца с този вид заболяване, отглеждани в семействата им. Родителите на 44 от тях, са дали съгласие да се възползват от услугата „Хидротерапия". Предстои да се получи информация от наблюдаващ педиатър, колко от тези 44 деца имат придружаващи заболявания, които биха предизвикали обратен ефект от терапията.

     На срещата днес, ресорният зам. областен управител д-р Катя Ганова уведоми представителите на общини, че ще разчита на тях за осигуряването на транспорта за децата до Албена. На 15 юли /петък/ тя ще се срещне с родителите и лично ще разясни възможностите и условията за ползване на тази услуга.

     До 10 дни ще бъдат изяснени организационните въпроси,  ще бъде изготвен график за децата и ще се даде старт на услугата.

 

 




Актуално

съобщение

анкета