21 ноември – Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

  Областният управител Желязко Желязков се присъединява към инициативата и отправя АПЕЛ към жителите на Област Добрич: Нека на този ден си спомним за тези, които не са между нас, за хората, загинали без време по пътищата вследствие на пътнотранспортни злополуки, да почетем тяхната памет и изкажем съчувствие към семействата им! Нека заедно всички институции и участници в движението, с повече воля и упоритост, обединим усилията си и от възпоменание към жертвите, пристъпим към конкретни действия за постигане на нова култура в движението и направим нашите пътища по-безопасни за всички!

Всеки месец десетки българи - мъже, жени и деца намират края на своя жизнен път или биват осакатявани поради чужди или свои грешки на пътя. И докато нещастията, причинени от катастрофи се отчитат като статистика, семейства остават завинаги без своите близки, с ограбени съдби и болка до края на живота им. Загиват и биват осакатявани предимно хора с жизнени възможности. Хората, семействата и обществото, понасят огромни загуби. В рамките на Европейския съюз, загубите от пътнотранспортни произшествия през 2010г. възлизат на над 130 милиарда евро, припомнят от Министерството на вътрешните работи.

Днес в условията на всеобща световна криза следва още по-съсредоточено да се вгледаме в нашето поведение като пешеходци, водачи и пътници, като родители, като братя и сестри, като организатори и администратори, тъй като безопасността на движението е преди всичко споделена отговорност.

Повечето от инцидентите по пътищата са предсказуеми и могат да бъдат предотвратени. Необходими са ни повече толерантност, уважение, предвидливост, солидарност за ограничаване на грешките, които водят до тези безсмислени нещастия. Все по-ясно трябва да осъзнаем, че нарушенията на правилата за движение по пътищата са заплаха за нашето здраве, за бъдещето на децата ни!




Актуално

съобщение

анкета