Областният управител се информира от кмета на Шабла за обстановката в общината

     Измерените количества валежи в крайморската община на 8 срещу 9 юли са рекордни в страната.
Кметът Красимир Кръстев е информирал Областния управител за пораженията от обилните валежи, които са нанесли най- сериозни щети на земеделските производители.

     Най-сериозно са се отразиха обилните валежи в Шабла, където има нанесени материални щети както на домове, така и на обществени сгради. На места покривите са протекли - читалището, детската ясла, спортната зала. Наводнени са приземни етажи и дворове. Поройният дъжд в общината е бил придружен със силен вятър и има начупени клони и съборени дървета. Временно на 9 юли е бил затворен пътят от Шабла за фара, било е прекъснато и електрозахранването на общината. Аварийни екипи са работили за отстраняване на проблема. Дерето е почистено и няма опасност от наводнение в ниските част, е съобщил кметът.

     Тези щети Красимир Кръстев е определил като по-леки в сравнение с  големите загуби за земеделците. Локално по места, има подадена информация от земеделци в района за валежи над 200 л/кв.м. Има ниви, където са се образували локви, които дни наред не могат да изсъхнат, житото е полегнало в тях и започва да покълва. Реколтата от ечемик, пшеница и рапица вече е с влошени показатели и в голяма степен ще бъде изгубена, са предположенията към момента.

    

 




Актуално

съобщение

анкета