Областна епизоотична комисия проведе заседание

prev next
     Областният управител Йорданка Костадинова свика и проведе заседание на Областна епизоотична комисия, след като със Заповед № РД11-2814/27.11.2023 г., на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните бе констатирано огнище на инфлуенца на територията на град Генерал Тошево.
     Секретарят на Областна епизоотична комисия и директор на ОДБХ Добрич д-р Стелияна Генчева докладва, че сигнал за завишена смъртност в птицевъден обект на фирма „Агрисс" в Генерал Тошево е подал лекарят на птицефермата - д-р Урумов. Веднага са взети проби, които са изпратени в лаборатория в столицата и резултатът е положителен. Д-р Николова от ОДБХ добави, че са взети всички мерки за биосигурност - има поставен полицейски патрул, засегнатите птици ще бъдат умъртвени по хуманен начин, като собственикът на птицефермата оказва пълно съдействие, каза още д-р Николова и допълни, че е подал и заявление с предложен терен за загробване и се чака решение на комисията. Ако предложеният терен не се одобри, ще се ползва теренът, с който община Генерал Тошево разполага и е преминал процедура по съгласуване и одобрение. Засегнат е единия от двата обекта на фирмата, в който има около 130 хил. птици. Другият обект е за подрастващи птици, който се наблюдава непрекъснато и се вземат проби, които към този момент са отрицателни, информираха още от ОДБХ.
     В рамките на заседанието бе дадена информация и за другите две огнища - в с. Дончево е приключила процедурата по хуманно умъртвяване на заразените птици и тече дезинфекция на обекта. В с. Стефаново се очаква до петък - 01.12.2023 г., да приключи хуманното умъртвяване на заразените птици и след механичното почистване на помещенията да започне дезинфекция.



Актуално

съобщение

анкета