Областният управител ще се включи в общоградското поклонение по случай Деня на Ботев

prev next

     С общоградско поклонение и поднасяне на венци пред паметника на Христо Ботев, Добрич ще отбележи Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Поклонението ще започне от 11.30 часа пред паметника на героя, който се намира в двора на училище "Хр. Ботев". Церемонията включва панихида, отслужена от архиерейското настоятелство, възпоменателно слово, изпълнения на духовия оркестър с диригент Стоян Монов и стихове в памет на геройски загиналите за свободата на България. Пред паметника ще бъдат поднесени венци от държавни и общински институции, политически партии, училища, граждани.

     В регионална библиотека "Дора Габе" е експонирана изложба на библиотечни документи на тема "В името  на свободата",  посветена на  Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

     От 18.00 часа в зала "Добрич" училище "Христо Ботев" ще отбележи тържествено своя 70 годишен юбилей.  

     На 2 юни 1948 г. точно в 12.00 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. Денят за всенародна почит официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници. 
     Денят на Ботев
и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен  с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г. За първи път се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив.

 
Актуално

съобщение

анкета