Пътните артерии в област Добрич са отворени за леки коли

     По данни на Областно пътно управление пътищата от републиканската пътна мрежа в област Добрич към 7.00 часа днес са затворени за движение. Към този час 15машини и пътнопочистваща техника са на терен по републиканската пътна мрежа. Почистени са главните пътища до границите с областите Силистра и Шумен. Пътят Добрич - Варна е отворен за МПС до 3.5 т. Частично е почистен участъка с. Карапелит - с. Кочмар. Пътен участък Коларци - Тервел е отворен за движение на МПС до 12 т. Пътен участък Дуранкулак - Балчик е отворен за МПС до 12 т. По данни на дежурния в община Добричка отворени са при зимни условия следните пътища: Добрич -Тервел; Добрич - Кардам за леки МПС; Добрич - Крушари до 12 т. Във всички общини продължава снегопочистване на общинска пътна мрежа в проблемните участъци от контрагентите, съгласно сключени договори.
     Екипи на МВР продължават да дежурят на всички входове и изходи на гр. Добрич и не допускат движение на леки МПС без неотложна необходимост, както и товарни автомобили. Разрешено е движението само за леки МПС в участъка Добрич - Албена, а в участъка Добрич - Крушари е разрешено движение на МПС до 12 т.
     През денонощието, на територията на цялата област, екипи на ПБЗН работиха и продължават аварийно-спасителни дейности основно за отстраняване на паднали дървета и отваряне на пътища, евакуиране на хора от закъсали на пътя МПС, предвид зимната обстановка. Четири екипа извършват евакуации на бедстващи по пътната мрежа граждани. Общият брой приети и отреагирани сигнали е 50, от тях 33 в координация с други служби. 13 на брой са аварийно-спасителните дейности и технически помощи. Постъпилите сигнали за евакуация за изминалото денонощие са общо 9. Служителите на РД ПБЗН са участвали в евакуирането на 33 лица общо, като 24 от тях са украински граждани, които са настанени в хотел в гр. Балчик. Осигурена им е храна, вода и няма бедстващи.
     По данни на дежурните от общините в областта, все още 85 населени места в областта са без електрозахранване, както следва - община Шабла - 9 села, община Тервел 12 села и в 2 села електрозахранването е частично, в община Генерал Тошево 5 села все още са без ток, в община Крушари - 6 села, в община Добричка - 53 села, в община град Добрич е подаден сигнал за липса на електрозахранване в два жилищни блока по ул. „Опълченец Петър Алексиев", сигнализирано е и за прекъснато електрозахранване по ул. „Иван Рилски" в град Добрич.
     Дежурните по общини информират и за нарушено водоподаване, както следва - в община Шабла - 3 села, в община Каварна 4 села, в община Г. Тошево - 5 села, в община Крушари - 4 села, в община Добричка - 13 села, в община град Добрич - кв. „Режията".
  Диспечерите на водното дружество информират, че към момента поради липса на електрозахранване, не работят ПС (помпени станции) „Батово", „Долина", „Бенковски", „Българево" и хидрофор „Дончево" .
     От поделението на НИМХ информират, че сутринта температурата е -1ºС, усеща се -6º;вятър от W - слаб, 5m/s, ясно. Количеството валеж към момента за Добрич е 68.4 л/м2.



Актуално

съобщение

анкета