Областният съвет за сигурност взе решение учебните занятия в училищата в областта да са неприсъствени

     Областният управител Йорданка Костадинова свика неприсъствено заседание на Областния съвет за защита на населението при бедствия и единодушно се взе решение учебният процес в училищата на територията на областта да бъде неприсъствен. Възложено бе на началника на Регионално управление на образованието да изготви доклад, който вече е изпратен и се чака заповед на министъра на образованието и науката. Това съобщи Йорданка Костадинова след заседанието.
     Тя информира, че учениците от СУ „Св. Климент Охридски", които пътуват към Добрич са обгрижени. Всички са добре. „Децата, заедно с други пътници се придвижват с автобус от Карнобат до Синдел, където ще бъдат качени на влака за Добрич. Раздадени са им храна, вода" - коментира Й. Костадинова. Тя информира още, че успешно с влак в Добрич се е прибрал вече и волейболният отбор „Добруджа".
     Към 16 часа екипи на МВР продължават да дежурят на всички входове и изходи и не допускат движение на МПС без неотложна необходимост. Разрешено е движението само за леки МПС в участъка Добрич - Албена, а в участъка Добрич - Крушари е разрешено движение на МПС до 12 т.
     Към този час по данни на Областно пътно управление 18 работещи машини и пътнопочистваща техника на терен в цялата област по всички направления от републиканската пътна мрежа. Почистени са главните пътища до границите с областите Силистра и Шумен. Пътя към гр. Варна продължава да е затворен. Частично е почистен участъка с. Карапелит - с. Кочмар.
Във всички общини е разпоредено и започва снегопочистване на общинска пътна мрежа в проблемните участъци от контрагентите, съгласно сключени договори. Екипи на ПБЗН са работили на терен по 11 сигнала за отстраняване на паднали дървета в гр. Добрич, като 6 от тях са върху МПС. Три екипа извършват евакуации на бедстващи по пътната мрежа граждани. До момента е извършена
евакуация на 9 лица. Пострадали няма.
     Дежурните по общини съобщават за населени места без ток, както следва - община Шабла 13 бр. села; община Каварна - 3 бр. села; община Балчик - 4 бр. домакинства в гр. Балчик; в останалите населени места на територията на общината има електрозахранване; община Тервел - 12 бр. села; община Г. Тошево - 9 села; община Крушари - 6 бр. села; община Добричка - 57 бр. села; община град Добрич - по ул. „Опълченец Петър Алексиев" № 12 - до Житническа бензиностанция в бл. 10 и бл. 12 нямат електрозахранване.
     По данни на дежурните по общини и ВиК с нарушено водоподаване са 3 села в община Шабла; 11 села в община Тервел; 8 в община Г. Тошево, 4 в община Крушари и 10 в община Добричка. От ВиК информират още, че все още не работят помпени станции „Батово", „Долина", „Полковник Гешаново", „Македонка", „Гурково" поради аварии в електрозахранването. Възстановено е електрозахранването към хидрофора в жк „Добротица" и ПС „Приморци". ПС „Болата" и ПС„Българево" имат аварии в сондажните кладенци, поради което към момента не извършват водоподаване.
     На тел. 112 са приети 4 сигнала за бедстващи на пътя граждани, като служители на Пожарна безопасност в координация с диспечер на Областно пътно управление са евакуирали петима граждани



Актуално

съобщение

анкета