Йорданка Костадинова свика заседание на Областна епизоотична комисия

prev next

Във връзка с издадена заповед на изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните, с която е обявено огнище на Инфлуенца тип А на територията на село Дончево, областният управител Йорданка Костадинова свика и проведе заседание на Областна епизоотична комисия. На него директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Генчева, докладва, че след взети проби лабораторно е доказано наличие на заболяването и са предприети действия за ликвидиране на огнището. С цел неразпространение на заразата се определят 3-километрова предпазна зона, в която влизат населените места Дончево, Опанец и Богдан; и 10-километрова наблюдавана зона, в чийто обхват са град Добрич /в т.ч. квартал „Рилци“/, Драганово, Ново Ботево, Долина, Ведрина, Одринци, Бранище, Стефаново, Плачидол, Малка Смолница и Златия. В и от зоните също ще важат мерки за безопасност, като ще се извърши и преброяване на животновъдните обекти в тях и проверки за спазване на мерките за биосигурност.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите. БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

В животновъдния обект, засегнат от заболяването се отглеждат около 180 хиляди птици, които ще бъдат умъртвени по хуманен начин и ще се извърши многократна дезинфекция на помещенията, в които са отглеждани.




Актуално

съобщение

анкета