Областният управител ще бъде гост на Международно морско хуманитарно упражнение в акваторията на Варна

      Датата на упражнението е избрана така, че да съвпадне с присъствието в същото време във порт Варна на Ветроходна регата „Исторически морета - Тал шип" , т.е. в период, в който ще има масово стичане на посетители от целия черномoрски регион и от страната.

     Организатор на събитието е НПО „БУЛСАР" с подкрепата на адмирал Романо Гранди /Италия/, координатор на „Черноморско-Средиземноморската група", който е ръководител на упражнението. Участие ще вземат доброволчески структури от Италия, Турция и Хърватска, както и младежки  групи, съставени от учащи се в професионалната морска гимназия „Св. Николай Чудотворец"-Варна и от град Поморие.

     Целите на международното упражнение,  са:

  • демонстрация на възможностите на доброволческите морски формирования за действия в екстремни бедствени морски ситуации и кризи;
  • демонстрация на възможностите за международно доброволческо сътрудничество в сферата на предотвратяване и ликвидация на последствия от морски катастрофи с масов характер;
  • демонстрация на създаденото вече начало на международно Черноморско-Средиземноморско доброволческо сътрудничество в изключително важната дейност за защита на човешкия живот по море в условията на кризисни ситуации и повод за привличане на вниманието и на други страни от региона за създаване на подобни доброволчески структури.
  • Демонстрация на възможностите на публично-частното партньорство за изпълнение на държавни задачи по защита на човешкия живот и превенция за екологията на морето край нашите брегове.

          Присъствието на представители на държавни институции на международното упражнение на 23 май във Варна, ще покаже съпричастността на тези  структури за реализация на доброволческата дейност, приносът й за икономическо и социално сближаване и засилване на солидарността - една от основните ценности на Европейския съюз, както и на позицията на ЕС, че „доброволческата дейност е ключов елемент за подкрепата на общностните програми за развитие, особено в държавите-членки на ЕС и най вече за тези, които са преминали през посткомунистически преходен период".

 




Актуално

съобщение

анкета