Областна епизоотична комисия проведе заседание във връзка с регистриран случай на АЧС в частен двор в област Монтана

prev next

Днес – 26.07.2023 г., във връзка с регистриран случай на заболяване от Африканска чума по свинете в частен двор в област Монтана се проведе заседание на Областна епизоотична комисия за набелязване на превантивни мерки срещу разпространение на болестта. Заседанието бе председателствано от областния управител Йорданка Костадинова, която след предложен дневен ред за неговото протичане, предостави думата по първата и втората точка на д-р Пенка Николова – началник отдел „Животновъдство“ В Областна дирекция по безопасност на храните – Добрич. В заседанието участва и заместник областният управител Живко Желязков.

Д-р Николова представи актуална справка за първата половина на  годината за регистрираните положителни случаи на АЧС на територията на област Добрич. Няма констатирано заболяване в частни и промишлени обекти. Има 9 случая на положителни проби при диви свине, отстреляни на територията на Държавните ловни и горски стопанства в областта. Д-р Николова посочи, че за първото полугодие в нашата страна положителните случаи са общо 121, докато в съседна Румъния данните са за 223 положителни проби при диви прасета и 259 положителни резултата при домашни свине. Специалистът отчете, че свиневъдството е дейност с голяма икономическа стойност в нашата област и посочи, че има регистрирани 8 индустриални обекта в област Добрич, в които се отглеждат около 135 хил. прасета.

Началникът на отдел „Животновъдство“ предложи мерки за превенция – инвентаризация на личните стопанства, която да бъде извършена до края на месец август, като подчерта, че не е забранено отглеждането на свине за лични нужди; извършване на съвместни проверки с МВР при транспортирането на живи животни; разпространение на информационни материали на лични стопанства, където се отглеждат прасета за домашни нужди; продължаващ мониторинг на дивите прасета.

Коментирана бе и готовността с места за загробване на животни при необходимост.

След като срещу предложените от д-р Николова мерки за превенция не постъпиха възражения, областният управител Йорданка Костадинова закри заседанието поради изчерпване на дневния му ред.




Актуално

съобщение

анкета