Здравко Здравков участва в работна среща със заместник-министъра на туризма проф. д.р Мариела Модева

prev next

Областният управител Здравко Здравков участва в работна среща, инициирана от Министерство на туризма в навечерието на старта на активния летен сезон. Срещата, на която присъства заместник-министърът на туризма проф. д-р Мариела Модева, представители на институциите и на туристическия бранш от областите Добрич и Варна се проведе във Фестивален и конгресен център в морската столица. Пред участниците заместник-министър Модева направи кратък отчет за изминалия зимен сезон, като сподели, че статистиката показва ръст от 9 на сто спрямо предпандемичната 2019 г. и допълни, че на база предварителните записвания се очертава добър летен сезон с ръст от около 5 на сто спрямо постигнатите нива през 2019 г. Зам.-министър Модева запозна накратко присъстващите с участието на страната ни в туристическите изложения и сподели, че очакванията за туристическо лято’2023 са курортите да посрещнат около 4,5 милиона туристи от които чуждестранните гости са около 2 400 хил. туристи.

Областният управител Здравко Здравков постави на вниманието на Министерство на туризма за пореден път т. нар. „диво къмпингуване“ и настоя да се изготви и внесе в Народното събрание промяна, която да регламентира този вид отдих, за да се гарантира както запазването на природата, така и да бъдат подпомогнати общините, които не само, че не реализират приходи, но и търпят негативи заради повишаване на разходите по план-сметките за чистота. Да се преразгледа настоящата нормативна база и да се извърши ново определение на площта на отделните плажове, поиска още областният управител. Той аргументира искането си с факта, че на територията на община Шабла плажовете са изключително големи като площ и определяната по закон тръжна цена за наем е непосилна за желаещия бизнес. За пореден път Здравко Здравков попита за статута на плаж Болата, като припомни, че вече няколко години този нерешен проблем създава трудности както за жителите на община Каварна, така и за туристите, посещаващи района.

Готовност да подпомагат бизнеса изразиха всички представители на институции, имащи отношение към реализирането на един успешен летен туристически сезон.




Актуално

съобщение

анкета