Добрич ще бъде домакин на работна среща по програма INTERREG VI-A Румъния-България 2021-2027 г.

На 6 април от 10.00 часа Областна администрация ще бъде домакин на поредното събитие със заинтересованите страни по разработването и изготвянето на Интегрирана териториална стратегия за развитие на трансграничната зона Румъния-България.

Досега такива събития бяха проведени в Румъния, като участие в тях взе областният управител Здравко Здравков, който е член на Комитета за наблюдение на Програмата. Консултациите, които се провеждат имат за цел да очертаят маршрути за велотуризъм от двете страни на границата. Това ще допринесе за развитие на икономическия потенциал на региона като цяло, както и за популяризирането на културно-историческото наследство на двата народа.

В настоящия период се разработва Интегрирана териториална стратегия за развитието на румънско-българския трансграничен регион от страна на консултантска организация SC CIVITTA STRATEGY & CONSULTING SA, в рамките на Програма Интеррег VI-A Румъния-България 2021-2027 г., включваща следните основни дейности:

1)   Подкрепа за Стратегическия съвет при описване на националния маршрут в България и идентифициране на вторичната мрежа на велотуристически маршрут EuroVelo 6 (регионална и местна) в Румъния и България;

2)   Разработване на Интегрирана териториална стратегия на трансграничния район и създаване на механизми за изпълнение на стратегията (включително индикатори за мониторинг);

3)   Подпомагане на Стратегическия съвет чрез обучение по различни теми за увеличаване на капацитета за изпълнение на стратегията.

Като част от втората дейност, една от основните цели е да се изготви анализ на потребностите и потенциала за развитие на района, включително икономически, социални и екологични аспекти.

За участие в консултациите и подготвените презентации от консултанта са подканени да присъстват кметовете на общини от областта, директорът на Регионален исторически музей Добрич, Областно пътно управление, Български туристически съюз, Областен информационен център и други. Събитието е отворено.




Актуално

съобщение

анкета