Областният управител е на първа среща на Комитета за наблюдение на Програмата Interreg VI-A Румъния-България

prev next

Областният управител на област Добрич Здравко Здравков е поканен и участва в първата среща на Комитета за наблюдение на Програма Interreg VI-A Румъния-България, която се проведе на 28 февруари 2023 г. в Констанца, а днес – 01.03.2023 г., продължава с първата конференция, в която се провеждат панелни дискусии.

Припомняме, че Програма Interreg VI-A Румъния-България бе одобрена от Европейската комисия на 30 ноември 2023 г. Във вчерашния ден в рамките на първата среща бе създаден Комитета за наблюдение на Програмата и одобрихме няколко стратегически документа - Наредбата за организацията и работата на Комитета за наблюдение и Кодекса за поведение, Стратегията за техническа помощ на програмата и планирания индикативен календар за бъдещи покани за проекти, за да може работата да бъде ефективна, сподели областният управител Здравко Здравков.

Той сподели още, че са обсъдени и първите две насоки за кандидатстване, които са от стратегическо значение за развитието на регионите от двете страни - OS2.4.- адаптиране към изменението на климата и OS 2.7 - опазване на природата, биоразнообразието и зелената инфраструктура.

Днес – 01.03.2023 г., се провежда първата конференция, като темите, които се обсъждат са новите възможности за финансиране, новият подход при финансирането на проектни предложения, ще се дискутират регионалните приоритети, сподели Здравко Здравков и добави, че ще бъдат отправени първите покани за представяне на проектни предложения по двете насоки.

В заседанията в Констанца участват представители на министерствата на благоустройството на двете държави, представители на Европейската комисия, представители на Съвета на окръг Констанца и други.




Актуално

съобщение

анкета