Политическите сили не постигнаха съгласие за състава на Районна избирателна комисия

prev next

Днес – 05 февруари 2023 г., съгласно Решение № 1584-НС/02.02.2023 г. на Централна избирателна комисия се проведоха свиканите от областния управител консултации с парламентарно представените политически сили в 48 Народно събрание за състав на Районна избирателна комисия за произвеждането на предсрочни парламентарни избори на 2 април 2023 г. Консултациите бяха водени от заместник областният управител Атанас Дучев, съгласно Заповед № ЧР-04-4/02.02.2023 г. на областния управител.

Съгласно поканата на консултации се явиха упълномощени представители на всички парламентарно представени партии и коалиции в 48 Народно събрание. Присъстваха и представители на медиите. При откриването А. Дучев припомни, че РИК Добрич е 13-членна, като разпределението на мандатите, посочен в Решение № 1584-НС/02.02.2023 г., на ЦИК, е четирима членове на коалиция ГЕРБ-СДС, трима – на коалиция „Продължаваме промяната“, двама от ПП ДПС и по един член за ПП „Възраждане“ и коалициите „БСП за България“, „Демократична България – Обединение“ и „Български възход“, след което даде думата за предложения.

От ГЕРБ-СДС заявиха желание за позицията председател на РИК и предложиха г-жа Цонка Велкова, на което нито един от представителите на другите политически сили не възрази. От ДПС заявиха желание за позицията секретар на РИК, което също бе прието без възражения.

Съгласно структурата РИК Добрич е с двама заместник-председатели, като желание да имат техен представител на такава позиция заявиха четири от политическите сили – коалициите „Продължаваме промяната“, „БСП за България“ и „Български възход“ и политическа партия „Възраждане“. Въпреки петминутно прекъсване, до консенсус за състав на РИК не се стигна. Всяка една от четирите политически сили потвърди желание да има заместник-председател, с което консултациите бяха приключени и преди да бъдат закрити Атанас Дучев обяви, че документите и протоколът ще бъдат изпратени в ЦИК за вземане на решение относно състава на Комисията.




Актуално

съобщение

анкета