Областен координационен щаб проведе заседание

     Днес - 19.07.2022 г., областният управител Галин Господинов свика и проведе неприсъствено заседание на Областен координационен щаб /ОКЩ/ към Областен съвет по здравеопазване. Целта на заседанието бе обсъждане на актуалната епидемиологична обстановка в областта и набелязване и въвеждане на мерки за намаляване разпространение на заразата от Sars-Cov-2 в изпълнение на Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.
     Директорът на Регионална здравна инспекция - Добрич, и секретар на ОКЩ д-р Светла Ангелова представи доклад за актуалната епидемиологична обстановка в областта и съобщи, че заболяемостта към 18.07.2022 г., на 14-дневна база е 155.99 %000 с трайна тенденция да нараства, като регистрираният седмичен ръст на новооткритите заразени със Sars-Cov-2 лица за периода 08.07.-14.07.22 г. е средно около 60 на сто, а за последните 4 дни - около 20 на сто. В доклада си д-р Ангелова посочи, че потвърдените случаи за област Добрич за последните 14 дни е 261, от тях лицата под 18 години заемат 7 %.
     Предвид тенденцията за задържане на високи нива на новорегистрираните случаи с положителен резултат и в изпълнение на Националния оперативен план за справяне с пандемията, както и да не се допусне силен натиск върху лечебните заведения от болничната и доболнична помощ, секретарят на ОКЩ предложи за периода от 20 юли т.г. да се въведат противоепидемични мерки - носене на маска в болници, поликлиники, оптики, градски транспорт и други. Спазване на дистанция от гражданите, осигуряване на дезинфектанти. След кратко обсъждане предложените мерки бяха одобрени.
     Заповед с мерките, които влизат в сила от 20.07.2022 г. бе издадена от директора на РЗИ - Добрич, след съгласуване с главния държавен здравен инспектор. Документът е публикуван и на интернет страницата на Здравната инспекция.
     Областният управител се обръща с апел към гражданите и гостите на област Добрич да бъдат внимателни, да пазят своето здраве и здравето на близките си, да спазват дистанция и избягват местата със струпване на много хора. В помещенията да се извършва често проветряване и дезинфекция. Най-голямото богатство, което имаме е нашето здраве, казва Г. Господинов.
     С пълния текст на заповедта можете да се запознаете в прикачения файл.


Прикачени файлове


Актуално

съобщение

анкета