Непрекъснато се работи по подобряване на организацията за посрещане на пристигащите от Украйна

     Във връзка с нарасналия обществен интерес около организацията по приемане на бежанци от Украйна днес - 13 април 2022 г., областният управител Галин Господинов представи на кратък брифинг пред медиите извършеното до момента и промените по отношение на организацията на работа на ГКПП Дуранкулак, целящи подобряване на работата. Пред журналистите Г. Господинов сподели, че не може да се съгласи с част от разпространяващите се в социалните мрежи твърдения и подчерта, че кризата, родена от военния конфликт не бива да става повод за отправяне на нападки и обвинения. Областният управител призова обществото за обединение, за да може успешно да се справяме с предизвикателствата.
      Галин Господинов представи и данни за броя на влезлите през граничните пунктове на областта украински граждани, както и за броя на издадени документи за временна закрила от разкритите работни места, които са както следва - влезли общо от началото на конфликта украинци през граничните пунктове в областта до обяд на днешния ден са 52 890 украински граждани. „От 00.00 ч. на 13 април до обяд през Дуранкулак са влезли 954 души. До момента от началото на войната общо влезлите през този граничен пункт украинци са 38 845 души, а през КПП Кардам - 14 045 души. От 8 април има засилване на втора вълна на пристигащи. Съответно цифрите за КПП Дуранкулак са - на 8 април влезлите са 833 души. На 9 април - 1745 души, на 10 април - 1067, на 11 април - 1313 и на 12 април - 958 души" - каза областният управител и продължи: - „По отношение на работните места за издаване на документ за временна закрила, такъв вече издават всички полицейски управления в областта и дирекцията в Добрич. Работните места в разкрития Първичен приемателен пункт на Дуранкулак първо бяха 4, увеличени на 9, а със засилване на втората вълна от 8 април - вече са 11 работни места. Издадените удостоверения за временна закрила общо са 9 821 броя до вчера общо. От стартиране на процеса на Дуранкулак са издадени документи за временна закрила на 5 785 души, а от всички поделения на ОД на МВР - на 4 036 души".
      Г. Господинов сподели още, че е увеличен броят на химическите тоалетни в района на Първичния приемателен пункт - общо 10 на брой, и припомни, че има и стационарен санитарен възел в търговски обект на място, както и че има осигурена вода за хигиенни нужди. Той изрази благодарност за бързата реакция и съдействия на ръководителите на ОД МВР, РД ПБЗН и Гранично полицейско управление Генерал Тошево при разрешаване на възникващите различни ситуации. „Всички институции се стараем максимално при спазване на бюджетна дисциплина и правила да откликваме адекватно и решаваме проблемите. БЧК са един от партньорите на държавата в създалата се ситуация и им благодаря на тях и всички доброволци, които се включват активно и помагат" - каза още областният управител и апелира, ако има желаещите да дават нощни дежурства на граничния пункт, да се обърнат към областната структура на милосърдната организация.



Актуално

съобщение

анкета