Над 700 са украинските граждани получили статут на временна закрила в областта

     Над 700 са украинските граждани, които са заявили и получили статут на временна закрила на територията на област Добрич. Това съобщи областният управител Галин Господинов по време на нарочна пресконференция пред медиите. Г. Господинов представи накратко свършената до момента работа от страна на институциите и неправителствения сектор в подкрепа на бягащите от войната граждани на Украйна, като припомни, че първоначално идващите предимно жени и деца се настаняваха в бившия общински хотел в Каварна и в ученическо общежитие в Генерал Тошево. „Със създаването на Националния щаб настаняването на пристигащите се пое от работна група, водена от Министерство на туризма и още от границата пристигащите биват насочвани към хотели за настаняване. Към днешна дата капацитетът на хотела в Каварна е 100 % зает. В общежитието в Генерал Тошево от 70 места 35 са заети. В базата на Министерство на образованието в Ястребино, където област Добрич може да насочва хора за настаняване днес има 77 свободни места" - каза областният управител.
      Той представи и справка от данните на МВР, според която към 24.03.2022 г. в хотели в областта - основно в Балчик, Албена и Кранево, има регистрирани 2043 украински граждани, 158 са настанени и регистрирани в частни домове.
Областна дирекция МВР работи усилено по разкриване на пунктове за регистрация на украинските граждани, като освен на ГКПП Дуранкулак 24-часов режим на работа 7 дни в седмицата ще има разкритият вече пункт за регистрация в Районно полицейско управление - Балчик, както и този, който се очаква днес след обяд да отвори врати в Областна дирекция МВР в Добрич.
      Директорът на Областния съвет на Български Червен кръст д-р Артюн Еринозов сподели, че вече са осигурени както от централата на организацията, така и от фирми от града и областта достатъчно дрехи и хранителни продукти, както и санитарно-хигиенни материали за пребиваващите в областта украинци. Сред даренията, които са получени в БЧК е и на български граждани, живеещи на немски остров, посочи още д-р Еринозов и изказа благодарност за направеното дарение. Сред проблемите, с които се справят червенокръстците в ежедневната си грижа за хората е и нуждата от медикаменти и достъп до здравни услуги. Като пример д-р Еринозов посочи, че се събират средства за настаняване на дете с хронично заболяване в лечебно заведение, защото майката на украинчето няма статут на временна закрила.
     Галин Господинов припомни, че в Областна администрация е разкрита денонощна телефонна линия в помощ на украинските граждани, а на интернет страницата е достъпна информация и линкове към страниците на други институции, както и линк към националния Единен портал за хора, засегнати от войната в Украйна, където може да се намери информация за нужни документи за работа на украински граждани, за това какво е нужно за да посещава едно дете училище или детска градина и каква социална подкрепа могат да получат у нас гражданите на Украйна и да бъдат изтеглени и/или попълнени съответните формуляри за една или друга услуга.



Актуално

съобщение

анкета