Всички лица, влизащи от Украйна без цифров COVID сертификат или аналогичен документ подлежат на карантина

Областният управител Галин Господинов в качеството си на председател на Областен координационен щаб (ОКЩ) към Областен съвет по здравеопазване и секретарят на ОКЩ и директор на Регионална здравна инспекция д-р Светла Ангелова умоляват да не се тиражира непроверена информация от медиите и с това да се създава паника и напрежение сред жителите на област Добрич.

        Повод за призива е публикация на страницата на медийна група „Добруджа" - „Кранево прие 1000 украинци в големите почивни бази (ВИДЕО)", в която се цитира кметът на с. Кранево, община Балчик. Директорът на РЗИ - Добрич, и секретар на ОКЩ д-р Св. Ангелова припомня, че със Заповед № РД-01-109 от 25.02.2022 г. на министъра на здравеопазването е регламентирано влизането в страната ни на лица от Украйна. Съгласно горецитираната заповед всички влизащи в България, които на граничен пункт не могат да покажат цифров COVID сертификат или аналогичен документ, подлежат на карантина. В документа е посочено и в какви срокове и при какви условия карантината може да отпадне.

        РЗИ - Добрич, извършва постоянен здравен контрол на двата гранични пункта с голям трафик - Кардам и Дуранкулак. Дежурствата са денонощни и до момента от влезлите и настанени на територията на областта украински граждани няма установени с положителни резултати за коронавирус, категорична е д-р Ангелова.

        Областният управител Г. Господинов призовава както кметове на населени места в областта, така и гражданите на област Добрич да не се тиражират полуистини и така неволно да ставаме проводници на фалшиви новини. Когато има съмнения, всеки може да се обърне за информация както в Областна администрация, така и в Регионална здравна инспекция по въпроси, касаещи общественото здраве, допълва Г. Господинов и допълва: „Ежедневието ни поднася редица изпитания и наш дълг е да бъдем обективни, за да запазим разбирателството и спокойствието между нас като хора".

Приложение: Заповед РД-01-109/25.05.2022 г.



Прикачени файлове


Актуално

съобщение

анкета