Да се отменят всички мероприятия със струпване на хора реши на заседание Областният координационен щаб

prev next

     Днес - 10.01.2022 г., се проведе заседание на Областния координационен щаб към Областен съвет по здравеопазване, председателствано от областния управител Галин Господинов, във връзка с увеличаващия се брой новорегистрирани случаи на коронавирус в областта. Пред членовете на ОКЩ директорът на РЗИ и секретар на Щаба д-р Светла Ангелова представи накратко актуални данни за разпространение на заболяването.

     Към днешната дата - 10.01.2022 г., на 14-дневна база заболяемостта в област Добрич е  291,25 на 100 хил. жители, като по общини тя е както следва:

     - община град Добрич - 334,8 %000;

     -      община Добричка - 169,9%000;

     -      община Балчик - 322 %000;

     -      община Каварна - 283,2 %000;

     -      община Шабла - 368,9  %000;

     -      община Генерал Тошево - 334,4  %000;

     -      община Тервел - 278,2  %000;

     -      община Крушари 80,1  %000.

     „С изключение на община Крушари във всички други общини отчитаме ежедневна тенденция на нарастване на новорегистрираните случаи като от 05.01.2022 г. средно дневно ръстът за областта е над 100 %" - посочи д-р Ангеловааяви секретарят на ОКЩ.

     Тя сподели, че поставените дози ваксина срещу коронавирус в областта от старта на ваксинационната кампания до момента са общо 82 921 дози, като със завършен ваксинационен курс са 43 119 лица. 6 433 лица имат поставена бустерна доза. „Ако приемем, че населението на област Добрич е около 126 хил. души - то една трета са ваксинирани" - обобщи д-р Ангелова.

     Ръководителите на лечебни заведения, в които има разкрити ваксинационни пунктове препоръчват гражданите да записват предварително час и дата за ваксинация, за да се избегне струпване пред кабинетите. Директорът на РЗИ препоръча на кметовете на общини да прегледат и отменят мероприятия, при които има струпване на хора.

     Единодушно членовете на Областен координационен щаб към Областен съвет по здравеопазване решиха:

     1.       Преглед и отмяна на всички общински мероприятия със струпване на хора;

     2.       Извършване на учестени съвместни проверки от служители на МВР, общинските администрации и другите териториални администрации;

     3.       Засилване на противоепидемичния контрол в лечебните заведения;

     4.       Строг филтър в детските градини

     5.       Удължено работно време на някои от ваксинационните пунктове с оглед поемане на по-големия брой желаещи;

     6.       Засилени проверки от служители на ОДБХ в заведенията за хранене и търговските обекти;

     7.       Проверки от служители на дирекция „Инспекция по труда" за спазване на противоепидемичните мерки и допуска на работници и служители в организирани колективи, както и препоръка за организиране на работния процес от разстояние, там където това е възможно.

     С изчерпване на дневния ред областният управител Галин Господинов закри заседанието.
Актуално

съобщение

анкета