Здравните власти призовават за стриктно спазване на противоепидемичните мерки

     За изключително строго спазване на противоепидемичните мерки призовават здравните власти. Във връзка с регистрираните случаи на нова разновидност на коронавирус епидемията в Африка в страната със заповед на министъра на здравеопазването са въведени нови противоепидемични мерки. Считано от неделя, 28 ноември, българските граждани, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства, които се завръщат от Република Мозамбик, Република Боствана, Република Южна Африка, Лесото, Есватини, Република Намибия и Република Зимбабве, ще бъдат поставяни под задължителна 10-дневна карантина. При влизане в страната те подлежат и на задължително изследване с антигенен тест. Лицата трябва да предоставят по електронна поща на регионалната здравна инспекция, която ги е поставила под карантина, документ с резултат от проведено от 10-тия до 12-тия ден от влизането на територията на страната PCR изследване, независимо от резултата.
     От 1 декември, сряда, гражданите, пристигащи от червена зона, които не представят валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване, за изследване с PCR тест, или аналогичен на тях документ, се поставят под 10-дневна карантина, която не може да бъде отменена.
     Лицата, пристигащи от зелена или оранжева зона, които не представят един от посочените в заповедта документи, също се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде отменена, ако лицето си направи PCR или антигенен тест, но не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината се счита за преустановена от деня, следващ регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.
    С пълния текст на Заповед № РД-01-977/26.11.2021 г. можете да се запознаете в прикачения файл.
     Със Заповед № РД-01-973/26.11.2021 г. се разпореждат противоепидемични мерки на територията на страната за различните обекти и дейности за времето от 01.12.2021 г. до 31.03.2022 г. С друга своя заповед - РД-01-968 също от 26.11.2021 г. министърът на здравеопазването разпорежда противоепидемични мерки за организирани колективи и работодателите.
     С пълния текст на заповедта можете да се запознаете в прикачения файл.


Прикачени файлове


Актуално

съобщение

анкета