И на 21 ноември 2021 г. ще работи ваксинационният център в магазин „Практикер“

     И тази неделя - 21.11.2021 г., от 10.00 ч. до 14.00 ч. ще работи ваксинационния пункт за поставяне на имунизации срещу COVID-19 в магазин „Практикер". Това съобщи директорът на Регионална здравна инспекция и секретар на Областен координационен щаб към Областен съвет по здравеопазване д-р Ангелова. Тя припомни също, че с цел оптимизиране на възможността за ваксиниране срещу Covid- 19 на работещите лица, всеки понеделник от 18.00 до 23.00 ч. без записване работи имунизационният кабинет на МБАЛ-Добрич АД.
     Всеки желаещ да си постави ваксина, може да се обърне към личния си лекар, да се регистрира в Единнния информационен портал или да си запише час в някой от разкритите имунизационни кабинети на територията на областта. Пълният списък на всички кабинети, както и времето, в което се поставят ваксини и телефон за контакт може да видите в прикачения файл. Д-р Ангелова добави още, че гражданите могат да задават въпроси, свързани с COVID-19 на тел. на РЗИ Добрич - 058/655 501 в работно време през седмицата от 8.30 ч. до 17.00 ч. Директорът на РЗИ посочи и електронен адрес, на който гражданите могат да подават заявление за отмяна на карантина - rzi-dobrich@mh.government.bg
     В отговор на запитване на граждани относно записване за трета доза ваксина - къде може да се направи, директорът на Регионална здравна инспекция заяви, че всеки желаещ може да се обади в някой от ваксинационните пунктове, в РЗИ или на личния си лекар.
     Днес Министерство на здравеопазването информира на страницата си и в Единния информационен портал какви са вариантите на „зелен сертификат", във връзка с отправени запитвания от граждани. За „зелен сертификат" се признават трите вида Европейски цифров COVID-сертификат:
     ➡За ваксинация срещу COVID-19;
     ➡За преболедуване на COVID-19, доказано с ПСР-тест;
     ➡За отрицателен резултат от проведено изследване с ПСР-тест или с антигенен тест.
     „Зелен сертификат" за преболедуване на заболяването COVID-19, доказано с бърз антигенен тест. Документът важи една година на територията на България.
     За „зелен сертификат" се признават и резултатите от лабораторни изследвания за антитела. За да получите удостоверението за наличие на антитела, стойностите на антителата срещу SARS-CoV-2 трябва да са доказани чрез количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG и да надхвърлят 150 BAU/ml. Документът е със срок на валидност 90 дни и важи само на територията на България.
     За „зелен сертификат" се признават и аналогични документи за ваксинация, за изследване и за преболедуване (доказано с ПСР или с антигенен тест) за лица, ваксинирани, преболедували или изследвани извън страната.
     Всички варианти на „зеления сертификат" могат да бъдат изтеглени от Националната здравно-информационна система (www.his.bg).


Прикачени файлове


Актуално

съобщение

анкета