Областният координационен щаб набеляза мерки за широк обхват на населението в областта с ваксини срещу COVID-19

prev next
     Във връзка с писмо на д-р Александър Златанов - заместник-министър на здравеопазването, по повод изпълнение на Националния ваксинационен план срещу COVID-19, областният управител Васил Карапанчев свика и проведе заседание на Областен координационен щаб към Областен съвет по здравеопазване.
     Пред присъстващите директорът на Регионална здравна инспекция Добрич и секретар на ОКЩ д-р Светла Ангелова накратко представи актуална информация, като съобщи, че на 14-дневна база към вчерашна дата заболяемостта в областта е 52,4 на 100 хил. жители и област Добрич е вече в жълтата зона. „От възникването на пандемията до момента преболедувалите, регистрирани с положителен лабораторен резултат в областта са 7 914 лица. За периода от януари до май т.г. преболедувалите лица са 4338" - каза д-р Ангелова. Поставените дози ваксини в разкритите 12 специализирани имунизационни кабинети в цялата област и от лични лекари от началото на имунизационната кампания до момента са общо 24 638 дози, като лицата със завършена имунизация напълно са 9440. В процес на завършване на пълна имунизация са 5878 лица, показва статистиката на РЗИ. „Обхванатите лица с поне една доза са едва 11,1 на 100 хил. жители, а лицата над 20 г. с напълно завършена имунизация са 6,8 %, което не е достатъчно за изграждане на колективен имунитет" - категорична е д-р Ангелова.
     Обсъдени бяха и се гласуваха единодушно мерки за разгръщане на ваксинационната кампания в областта. РЗИ ще изпраща мобилни екипи в организирани трудови колективи, където има съставени списъци на желаещи да се ваксинират. Кметовете на населени места в съставите на общините също ще трябва да съставят списъци на хора, искащи да се ваксинират, и там където няма възможност лицата да посетят общинския център - ще бъде изпращан мобилен екип. При своята рутинна дейност дирекция „Инспекция по труда" ще информира работодателите за ваксинационния процес, като при заявено желание от страна на колективите, ще се пращат на място мобилни екипи. За пореден път ще се проведе допитване сред заетите в социалните дейности и в сферата на образованието, както и ще се организират и проведат срещи със здравните медиатори по общини, които да разясняват ползите от ваксиниране и направят списъци с желаещи сред отделните етнически групи в населените места.
     „Имаме достатъчни количества от четирите вида ваксини, които са одобрени и се прилагат в страната" - заяви д-р Св. Ангелова.



Актуално

съобщение

анкета