РЗИ: Апелираме гражданите да се записват за ваксина при личните лекари за максимално бърз достъп до ваксиниране

     За периода от 10.05.2021 г. до 16.05.2021 г. в област Добрич са регистрирани и проучени общо 107 случая на COVID-19, съобщава директорът на Регионална здравна инспекция д-р Светла Ангелова. Медицинските лица са две - един лекар, един рехабилитатор, двама учители, един ученик и две лица помощен персонал в детска градина.
     За посочения по-горе периода РЗИ отчита 669 общ брой изследвани с RT - PCR тестове и бързи антигенни тестове за COVID-19 лица от областта в лаборатории в страната, а общият брой на поставените под карантина е 185 лица.
     Карантинирани като контактни са 12 деца и 2 лица от персонала от първа група на детска ясла № 5 в гр. Добрич. Разпоредени са противоепидемични мерки в Дом за стари хора в село Ведрина, община Добричка във връзка с регистрирано огнище в социалната институция, посочва д-р Ангелова.
     От потвърдените 109 случая през периода, 27 са хоспитализирани, от тях 9 в ОАИЛ.
     Към 16.05.2021 г. заболяемостта е 124 на 100 000 жители на 14-дневна база, като Добрич все още е в червената зона, въпреки трайната тенденция стойностите да намаляват, споделя директорът на РЗИ и допълва, че за посочения период в областта са поставени 3686 дози ваксина срещу COVID-19.
     „РЗИ Добрич разполага с достатъчни количества от 4-те вида ваксини, налични в страната - Астра Зенека, Пфайзер, Модерна и Янсен и ежедневно ги предоставя на общопрактикуващите лекари и разкритите имунизационни кабинети в областта. Апелираме гражданите да заявяват желанието си за ваксиниране пред личните си лекари, за да получат максимално бърз достъп до ваксина. Другият начин за заявяване на желание за ваксиниране е през електронния регистър - https://www.his.bg/bg/reservation " - призовава д-р Светла Ангелова.



Актуално

съобщение

анкета