Област Добрич отново е в червената зона по заболяемост

     От днес - 27.02.21 г., област Добрич отново е в червената зона по заболяемост от коронавирус, съобщи директорът на Регионална здравна инспекция Добрич и секретар на Областния координационен щаб към Областния съвет по здравеопазване д-р Светла Ангелова. По данните на Единния информационен портал днес броят на положителните случаи за COVID-19 са 34. "За съжаление за последните две седмици имаме нарастване на положителните случаи за коронавирус. За периода от 13.02.-27.02.21 г. регистрираните положителни случаи в областта са 218. Само тази седмица - 22-27.02.2021 г. броят на регистрираните положителни случаи е 152. Днес заболяемостта вече е 121,1 на 100 000 жители на 14-дневна база"- каза д-р Ангелова.
     Във връзка с повишаване на заболяемостта областният управител Красимир Кирилов отправя апел към всички жители на област Добрич за стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Нека бъдем отговорни и пазим както своето, така и здравето на нашите близки, колеги и на всички хора, казва Кр. Кирилов.
     Секретарят на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова припомня, че със заповед № РД-01-132/26.02.2021 г. на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от 01.03.2021 г. отварят заведенията за хранене. "Вярвам, че бизнесът ще бъде отговорен и ще спазва всички разписани противоепидемични мерки. По-скоро моят апел е към гражданите - нека не бързат да посещават ресторанти и заведения за хранене" - казва д-р Ангелова.
     Припомняме, че в заведенията трябва да има дезинфектанти, отстоянието между масите трябва да 1,5 м, заетостта на маса е до 6 души.
     Временно е преустановено записване и не се извършва имунизация в "зелените коридори" за граждани, поради нарушен график на доставките на ваксини в страната, съобщи още д-р Ангелова. "Ваксинационния процес продължава, като се изпълнява Националният план. В утрешния ден - 28.02.2021 г., ще разпределим сред общопрактикуващите лекари в областта получените днес 120 флакона от ваксината "Астра-Зенека". Освен общопрактикуващите лекари и специализираните имунизационни кабинети продължават работа по фази две, три и четири от Националния имунизационен план. С ваксината на "Пфайзер/Байонтех" се извършва имунизация на всички членове на секционни комисии, подадени от общините, като заявилите желание за ваксиниране се насочват към имунизационните кабинети в съответната община" - каза д-р Ангелова.
     От началото на имунизационната кампания до днес в област Добрич ваксинираните са общо 3163 души. Само за настоящата седмица - 20-27.02.2021 г., имунизираните са 1359 жители в област Добрич.



Актуално

съобщение

анкета