Областният управител подкрепя кампанията „Син флаг”

prev next

     По повод стартиране на доброволната сертификационна прцедура за плажове и яхтени пристанища по Програма „Син флаг" за 2010 г., и във връзка с правомощията на Областния управител по осъществяване на контрол и управление  на плажовете на територията на областта, писмено бяха информирани наематели и концесионери за възможността да кандидатстват по сертификационната процедура.

     Програмата „Син флаг" стимулира устойчивото развитие на плажовете и яхтените пристанища чрез изпълнението на строгите й критерии, отнасящи се до качеството на водата за къпане, екологосъобразното управление и сигурността. Критериите са строги, но не и неизпълними за плажове, претендиращи да предлагат чистота, сигурност, безопасност и модерни услуги.

     Самата световна награда „Син флаг" е най- престижният еко- етикет и стандарт в туризма, с който през миналата година са удостоени най- добрите 3 338 плажа и яхтени пристанища от цял свят, напомнят от Българското движение „Син флаг". Незавидно е сравнението на наградените български 8 плажа /сред които морски плаж Албена/ спрямо тези в Гърция- 419, Турция- 279 и т.н. Направените промени в българското екологично законодателство през последните години предвиждат достатъчно средства за мониторинга на морската вода в района на  плажовете  - така може да се реши един от основните проблеми, свързани с разходите за участие в Програмата. А това е предпоставка за по- широко българско участие, считат организаторите на инициативата.

           




Актуално

съобщение

анкета