8 са новорегистрираните случаи на коронавирус в област Добрич

За последното денонощие в Единната информационна система има регистрирани нови 8 лица с положителен резултат за COVID-19. Директорът на Регионална здравна инспекция и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова заяви, че и при осемте лица изследването е проведено по собствено желание. Пет от положителните резултати са при жени на възраст от 52 г. до 77 г., и трима - при мъже на възраст от 34 г. до 46 г. Петима от пациентите са имали оплаквания, докато трима от тях са били изцяло без оплаквания, добави още д-р Ангелова. Всички новорегистрирани пациенти са поставени на домашно лечение и изолация. Днес тече процедурата по установяване и карантиниране на контактните им лица.

         Специалистите дават разяснения за това кога говорим за лице със съмптоми и какво е нужно да се предприеме:

-      ако имате грипоподобни симптоми (повишена телесна температура, треска, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса и други) - трябва да се обадите по телефон на Вашия общопрактикуващ лекар. Той ще прецени здравословното Ви състояние, ще го съобрази с данните за предишни заболявания, които има в пациентското Ви досие и ще Ви даде допълнителни инструкции. Задължително информирайте лекаря си, ако имате установен контакт с положително за COVID-19 лице;

-      ако нямате общопрактикуващ лекар - свържете се с регионалната здравна инспекция, на чиято територия се намирате. Служителят на телефона ще Ви обясни как трябва да процедирате. Информирайте служителя, ако сте пребивавали в чужбина в последните 14 дни или имате установен контакт с положително за COVID-19 лице.

-      ако оценявате здравословното си състояние или това на Ваш близък като спешно* позвънете на тел. 112, като трябва да информирате служителя, ако сте пребивавали в чужбина в последните 14 дни или имате установен контакт с положително за COVID-19 лице.

 

*накратко: Спешно състояние е всяка остра или внезапно възникнала промяна в здравето на човека,  която може да доведе до смърт или до тежки или необратими увреждания, ако не се предприемат незабавни медицински действия.

         Какво е важно да знаете:  за да се избегне струпването на много хора на едно място, общувайте с общопрактикуващия си лекар и служителите в РЗИ по телефон. По този начин предпазвате и себе си, и околните; Не се самолекувайте, не приемайте медикаменти без консултация с лекар; Следвайте препоръките, които дават здравните власти у нас.

         Процедурите за изследвания зависят от това дали сте контактно лице от първа или втора линия, дали страдате от хронични заболявания, дали попадате в рисковата категория на лица над 60 г., дали сте медицинско лице. Изследване за новия коронавирус не се извършва по желание на гражданите, а след преценка на РЗИ или на лечебното заведение, в което пациентът е хоспитализиран. Изследване по желание може да бъде направено в частна лаборатория.




Актуално

съобщение

анкета