От днес личните предпазни средства са задължителни в обществения транспорт, аптеките и лечебните заведения

     От днес - 15.06.2020 г. влиза в сила удължаване срока на действие на епидемичната обстановка до 30 юни т.г. В края на миналата седмица министърът на здравеопазването Кири Ананиев издаде редица заповеди, с които се регламентира разхлабване на част от мерките, въведени за ограничаване разпространението на COVID-19. 
     От днес - 15 юни 2020 г., със Заповед № РД-01-331/12.06.2020 г. всички лица, когато се намират в обществения транспорт, в аптеките и лечебните заведения са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата, в т.ч. кърпа, шал, шлем и др. На всички други закрити обществени места, както и на всички открити такива, в които не може да бъде осигурено спазването на физическа дистанция, поставянето на маска е силно препоръчително. Запазват се мерките за дезинфекция и спазване на физическа дистанция.
В Заповед № РД-01-334/12.06.2020 г., се посочва влизащите в България от кои страни лица подлежат на задължителна карантина. Поради динамичността на епидемичната картина както в България, така и в Европа и цял свят, с нова заповед от 13 юни на министър Ананиев, която влиза в сила от днес, се посочва, че лицата, влизащи в България от Кралство Нидерландия не подлежат на 14-дневна карантина. Карантината остава за всички лица, които пристигат от Кралство Швеция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Белгия, Република Португалия и всички трети страни, с изключение на Република Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора. 
     Министерство на външните работи съветва да не се предприемат пътувания извън страната, ако не са наложителни и препоръчва да се следи обстановката и режимите във всяка една страна при пътуване извън страната.
     След разхлабването на мерките и отварянето поетапно на редица бизнеси, от днес, по заповед на министър-председателя, здравният министър издаде заповед, на основание на която от 15 юни, понеделник, дискотеките, нощните клубове и пиано-баровете могат да възобновят дейността си. Изискването е да бъдат спазвани въведените в страната противоепидемични мерки.
     С пълния текст на заповедите можете да се запознаете в прикачените файлове.


Прикачени файлове


Актуално

съобщение

анкета