От петък, 22 май, децата могат да посещават ясли и детски градини

     „Детските ясли и детските градини остават затворени до 21 май, 2020 г., включително". Това гласи заповед на здравния министър, издадена днес, 19 май, съобща на своята интернет страница Министерство на здравеопазването. Кметовете трябва да създадат организация за работа на яслите и детските градини на територията на съответните общини. Те трябва да се съобразят както с въведените противоепидемичните мерки, така и с указанията на министъра на образованието и науката.
     Малко по-рано днес - 19.05.2020 г., на нарочен брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че приемът на децата ежедневно в групите в детските заведения ще става след като им бъде измерена температурата. Той оповести още, че се подготвя и декларация, с която родителите ще удостоверяват информирано съгласие и споделена отговорност. Министър к. Ананиев заяви, че към момента няма да се изискват от родителите да представят бележки за здравословно състояние надетето, изисквани по Наредба 3, както и микробиология, за да не се получава струпване пред лекари и в лаборатории.
     Заедно с министър Ананиев в брифинга в Министерски съвет участва и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който посочи, че  се дава срок до 1 юни т.г, включително, на общините - всяка една да прецени кога ще отвори за посещения детските градини и ясли на своя територия. Министър Вълчев се обърна с апел към родителите ако имат възможност, да не пускат децата си да посещават детски градини и ясли. За тези, които нямат възможност да оставят при някого децата си, Кр. Вълчев заяви, че групите в детските заведения ще бъдат с по10-11 деца, а в големите градове - до 18 деца. Препоръката на МОН към колективите на детските заведения е при хубаво време децата да бъдат повече навън, добави още министърът. 
     От Министерство на здравеопазването съобщават, че Заповед № РД-01-270/19.05.2020 г. отменя Заповед № РД-01-268 от 15.05.2020 г.
     С пълния текст на Заповед № РД-01-270/19.05.2020 г., можете да се запознаете в прикачения файл.


Прикачени файлове


Актуално

съобщение

анкета