В Бул Био - НЦЗП произведоха първите 244 опаковки хлорохин

     Министър-председателят Бойко Борисов заедно с председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски и с директора на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов посетиха Бул Био - НЦЗПБ ЕООД, съобщиха от правителствената пресслужба.
     При посещението си премиерът и придружаващите го са се срещнали с директора на дружеството д-р Румен Кофинов, който им е показал 244 болнични опаковки хлорохин, които са разработени и произведени от предприятието. Д-р Кофинов е информирал министър-председателя, че това количество лекарство ще стигне за лечението на около 2500 души, болни от COVID-19. Той е благодарил на премиера, тъй като с негова помощ субстанцията за лекарството е внесена в България. Хлорохинът е издържал всички тестове и продуктът е освободен за употреба като още днес започват доставките по болничните аптеки в София. Разпределението е чрез Министерство на здравеопазването. Повече от 20 000 пациенти ще могат да бъдат лекувани с лекарствата в склада на Бул Био, тъй като страната ни разполага и с голямо количество дарения.
     Премиерът Борисов възложи още днес да започнат доставките в цялата страна, се казва в прессъобщението.
     „Произвеждането на това лекарство е един безспорен успех. Това ни дава възможност за самостоятелно справяне на страната с този проблем", е заявил проф. Мутайфчийски и е допълнил, че по указания на Националния оперативен щаб Дружеството на инфекционистите в България е разработило терапевтичните протоколи и е дало ясно и точно указание на болниците за безопасно използване на лекарството. Директорът на „Пирогов" - проф. Балтов от своя страна е заявил, че наличието на хлорохин, ще даде възможност на лекарите да лекуват чрез него пациенти, болни от коронавирус в леко и средно състояние.
     Бул Био - НЦЗПБ ЕООД е търговско дружество, 100% държавна собственост, с принципал Министерството на здравеопазването.

Снимки - Бул Био - НЦЗП ЕООД




Актуално

съобщение

анкета