Задължително е носенето на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, до 13 май включително

     Всички граждани, които се намират в закрити или на открити обществени места, трябва да носят еднократна или многократна маска за лице, или друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал) до 13 май включително, се казва в заповед на министъра на здравеопазването от днес, съобщава Министерството на здравеопзването.
     Новата заповед е обусловена от усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVlD-19 на територията на страната и нарастващия брой на регистрираните случаи на коронавирусна инфекция.
   Поставянето на защитна маска при посещение на обществени места намалява епидемиологичния риск от заразяване с новия коронавирус както за лицето, носещо маската, така и за околните. От здравното министерство напомнят, че в редица случаи заболяването протича безсимптомно, което означава, че един човек може да е заразоносител и да не знае.
     В същото време наличните до момента научни данни свидетелстват, че вирусът се задържа дълго време върху метални, пластмасови и стъклени повърхности. Носейки маска, гражданите ограничават до минимум възможността да се заразят.


Прикачени файлове


Актуално

съобщение

анкета