Областният управител свика заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия

prev next
     Днес - 25 юли 2019 г., областният управител Красимир Кирилов свика и проведе заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия. В дневния ред на заседанието, в което участва и д-р Борислав Каменов - директор на ОДБХ Добрич, бе усложнената епизоотична обстановка в страната и набелязване на превантивни мерки за недопускане разпространението на болестта Африканска чума по свинете на територията на област Добрич.
Участниците в заседанието представиха актуална информация и докладваха за предприетите до момента мерки и действия. Обсъдени бяха проблеми във връзка с изпълнение на мерките, които трябва да изпълнят отделните институции, като основен акцент в дискусията бе засилване на превенцията и по-голяма активност от всяка институция в тази посока.
     Заместник областният управител Живко Желязков представи резултати от проверка, която направи на ГКПП Кардам на 24 юли 2019 г., като обобщи, че се извършва дезинфекция на преминаващите транспортни средства. На пункта има доставен и фризер, в който да се съхраняват месо и месни продукти, които не се допускат да се внасят на територията на страната от съседна Румъния.
     В резултат на заседанието се взе решение цялостната дейност по координация и изпълнение на разписаните мерки да се извършва от служители на ОДБХ Добрич с пълната подкрепа и съдействие от другите институции. МВР ще засили пътния контрол за ограничаване превоза на свине. Областно пътно управление трябва да извършва почистване и дезинфекция на бетонните контейнери по паркингите, както и отбивките по пътищата от Републиканската пътна мрежа. Ще бъде отправено искане към кметовете на общини отново в най-кратък срок да предоставят списък на определените места за загробване на принудително убитите животни.



Актуално

съобщение

анкета