С открит урок по история за средношколци, посветен на 75 г. от спасяването на българските евреи НЧ „Светлина 1941“ отбеляза Международния ден на толерантността

     С открит урок по история ученици от десети и единадесети клас от средно училище „Никола Йонков Вапцаров" от Генерал Тошево отбелязаха Международния ден на толерантността. Идеята за урока, посветен на 75 години от спасяването на българските евреи от холокоста е на Народно читалище „Светлина 1941" в добруджанския град и е в изпълнение на Работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на Р България. Учителката по история Мария Димитрова запозна децата със събитията от Втората световна война. Средношколците научиха защо Хитлер е искал да унищожи евреите в света, защо Народното събрание на България приема Закон за защита на нацията, насочен срещу евреите и какво са били принудени да изтърпят българите от еврейски произход. Тя представи историческите факти по спасяването на сънародниците ни от еврейски произход, като разказа за дискретната подкрепа от страна на цар Борис III, подписката, която внасят 42 народни представители начело със заместник-председателя на НС по това време Димитър Пешев, както и каква подкрепа е оказала църквата, за да не бъдат депортирани нашите сънародници в лагерите на смъртта.
      След презентацията - урок, учениците отговориха изчерпателно на поставените въпроси. За ужаса на войната и несгодите средношколците добиха представа и от разказите на две български еврейки - съвременнички на събитията, от кратък документален филм, посветен на годишнината. В края на урока заместник-кметът на Община Ген. Тошево Г. Георгиев обърна внимание и на още един исторически факт: „До голяма степен границите на родината ни след края на Втората световна война и провеждането на Парижката конференция се дължат именно и спасяването на 50 хил. български евреи", каза Георгиев. Областният управител Кр. Кирилов припомни, че единствено две държави в света са успели да спасят своите еврейски сънародници - България и Дания, и призова младите хора да бъдат толерантни и да уважават правата на другите.
     Библиотеката при НЧ „Светлина 1941" подари на училището книгите „Ти вярваш" с автор Леа Коен и „История на България в дати"



Актуално

съобщение

анкета