Областният управител отличи участниците в Национална научна конференция „Добруджа в края на Първата световна война“

     Областният управител Красимир Кирилов в качеството си на член на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея отличи с юбилеен медал и грамота участниците в провеждащата се днес и утре в Добрич Национална научна конференция „Добруджа в края на Първата световна война". Форумът е в рамките на проект, по който Регионален исторически музей Добрич работи от 2017 г. Той е свързан с културното наследство на Първата световна война. При откриването на конференцията, която е под патронажа на министъра на отбраната и председател на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, Радослав Симеонов - гл. експерт в Министерство на отбраната, поздрави участниците от името на заместник-министър председателя и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Обръщение към своите колеги направи и проф. д.и.н. Антонина Кузманова - модератор, която подчерта, че „историята е учителка на народите и няма нищо по-поучително от една война", като допълни, че изводът, който може да се направи е, че е „по-добре да има лош мир, отколкото добра война".
      След приключване на първия панел, в който се представиха доклади и презентации за участието на България във военния конфликт с акцент върху Добруджа, областният управител посрещна участниците в конференцията в Областна администрация Добрич, където е експонирана изложбата „Добруджа в края на Първата световна война". В приветствието си Кр. Кирилов припомни, че 2018 г. е обявена за година на културното наследство и изказа благодарност към всички историци, които допринасят за запазване на паметта и опазване на културното наследство, за да се помнят поуките от войната и днес и идните поколения да живеят в един мирен и по-добър свят. Като член на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, Кирилов връчи юбилейни медали и грамоти организаторите на форума - Регионален исторически музей Добрич, Община град Добрич и Добруджански научен институт. Представителят на Министерство на отбраната връчи грамота и юбилеен медал на Областния управител.
      Директорът на Исторически музей Тутракан Петър Бойчев представи пред присъстващите изложбата, която е експонирана във фоайето на първия етаж в Областна администрация Добрич и с фотоси разказва за епичните боеве на българската армия на Добруджанския фронт.



Актуално

съобщение

анкета