В Деня на народните будители в село Бранище отбелязаха 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи

     В изпълнение на Работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на Р България, днес - 01 ноември 2018 г., в читалище „П.Р. Славейков - 1942 година" и по повод празника на народните будители се проведе събитие, посветено на 75-ата годишнина на спасяването на българските евреи. Гости на мероприятието бяха заместник областният управител Живко Желязков и кметът на Бранище Димитър Николов. Желязков поздрави жителите на селото за празника и им пожела да пазят и предават на поколенията паметта на историята ни, защото така ще съхраним духовността и нацията си.
     Присъстващите в залата на читалището си припомниха чрез представената кратка презентация най-мрачните години от историята на човечеството - Втората световна война и гоненията, на които са били подложени българите от еврейски произход, както и действията и стъпките на народни представители, водeни от подпредседателя на Народното събрание по това време Димитър Пешев, много интелектуалци и Светия синод, за да бъде спряно депортирането на български граждани от еврейски произход към лагерите на смъртта. След това бе показан и кратък документален филм, в който две българки от еврейски произход разказват спомените си от тези тежки години. Кметът на селото Димитър Николов се обърна към своите съграждани с апел да помним уроците на историята и да бъдем единни.
    Домакините от НЧ „П. Р. Славейков - 1942 година" представиха пред своите съграждани и кулинарните традиции на еврейската кухня.



Актуално

съобщение

анкета