С поредица от събития в читалища област Добрич отбелязва 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи

     По инициатива на областния управител Красимир Кирилов и в изпълнение на Работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на Република България с поредица от събития в пет читалища област Добрич отбелязва 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи.
    Първата инициатива се проведе в НЧ „Просвета 1940", с. Плачидол. Жителите на селото си припомниха приноса на страната ни за спасяването на човешки животи - на българите от еврейски произход по време на Втората световна война. Презентация по темата с припомняне на хронологията на събитията и приноса на Българската православна църква, заместник-председателя на Народното събрание по това време Димитър Пешев и Цар Борис III, представиха ученици от Плачидол. Чрез разказите на Берта Владимирова и Мими Бизанти - свидетели на събитията, в документалния филм „Спасяването на българските евреи", хората от Плачидол съпреживяха ужаса на войната. Кметът на селото Атанас Пенев, който бе гост на събитието заедно с областния управител, отправи апел към своите съграждани да помнят поуките на историята и бъдат по-толерантни, за да живеем в един по-добър свят.
      В края на вечерта домакините от НЧ „Просвета 1940" поднесоха и една приятна изненада - гости и присъстващи имаха възможност да опитат вкуса на традиционната еврейска кухня.Актуално

съобщение

анкета