Всеки ден трябва да е ден без жертви на пътя

По повод предстоящия 19 септември, който е обявен за Европейски ден без жертви на пътя, областният управител Красимир Кирилов заяви на пресконфереция, че всеки един ден трябва да е ден без жертви на пътни инциденти, за което отговорност носят както институциите, които имат отношение към сигурността при движение, така и обществото като цяло. В пресконференцията участваха заместник областният управител Кр. Николов и ръководителите на КАТ - Пътна полиция Добрич Жулиян Минев, и Областно пътно управление - Георги Стратиев. След като представи целите на инициативата на ТИСПОЛ за ден без жертви на пътя, която се провежда за трета поред година в България, Кр. Кирилов даде думата на Ж. Минев, който заяви, че в рамките на инициативата - на 19 септември, ще има 24-часово засилено присъствие както в града, така и по пътищата в цялата област. Той съобщи, че за 2017 г. на територията на област Добрич няма пътен участък с концентрация на пътно-транспортни произшествия, като добави, че след предприемане на адекватни мерки регистрираният такъв участък през 2016 г. - кръговото кръстовище до входа на Балчик по път I-9, е отпаднал.
Дали ще има тази година такъв участък, ще стане ясно след края на 2018 г., когато се обобщят данните, коментира още полицейският служител и допълни, че засега статистиката на Пътна полиция Добрич отчита 98 тежки ПТП от началото на годината, което с пет повече, спрямо същия период на 2017 г. Ранените от началото на т.г. са 113, а загиналите - 17 души, което е с четирима души повече, спрямо 2017 г. Най-много загинали има през месец юли, каза Минев и заяви, че при над 70 % се касае за т. нар. самокатастрофирали - блъснали се в дърво, стълб. Основна причина за катастрофите са висока скорост, липса на правоспособност, употреба на алкохол и наркотични вещества, отчете още Ж. Минев.
Ръководителят на Областно пътно управление Георги Стратиев представи накратко дейностите, които Агенция „Пътна инфраструктура" извършва в посока безопасност на движение - ремонт и поддръжка на републиканска пътна мрежа, ландшафни дейности, маркировка - вертикална и хоризонтална, и призова да променим поведенческия си модел и като водачи, и като пешеходци, за да бъдат постигнати по-добри резултати по отношение на пътната безопасност и да запазим човешки животи. Той апелира да се изгради обществена нетърпимост към нарушителите и призова правилата за движение да се спазват.



Актуално

съобщение

анкета