Заседава Областна комисия по безопасност на движението по пътищата

prev next
Със Заповед на областния управител Красимир Кирилов бе свикано заседание на Областна комисия по безопасност на движението по пътищата, което се проведе днес - на 03 август 2018 г. То бе председателствано от заместник областния управител Красимир Николов.
По първа точка от дневния ред - проблеми в организацията на движение, маркировката на пешеходни пътеки през летния сезон, докладва началникът на КАТ - Пътна полиция, Добрич Жулиян Минев. Той подчерта, че за поредна година в рамките на активния летен сезон служителите на Пътна полиция извършват засилен контрол по републиканската пътна мрежа и в населените места, като особено внимание се обръща и на движението на едрогабаритна селскостопанска техника и движението в региона. По данни на КАТ и АПИ едни от най-натоварените пътни артерии в областта са път I-9, като и тази година има съвместни патрули с румънски служители на реда на границата, отбеляза Ж. Минев. Сред натоварените е и път II-29 - Добрич-Варна, където на денонощие преминават 7700 МПС, допълни той. Въпреки засиления контрол и ползването на технически средства за контрол няма подобряване на безопасността на движение до момента и спрямо същия период на миналата година, загиналите са с двама повече, отчете Минев. Той обърна внимание на факта, че масово пешеходните пътеки не са изградени съгласно изискванията. Извършихме обследване по разпореждане на главния прокурор, като са издадени предписания, но от общините не са предприети действия, каза ръководителят на КАТ - Пътна полиция Добрич. Антоанета Малева от сдружение „България - Вита" добави, че Добрич, заедно с още три града в страната, е на челна позиция по неосветени пешеходни пътеки.
По втора точка за извършваните ремонти и рехабилитация на републиканска пътна мрежа докладва ръководителят на Областно пътно управление Г. Стратиев. Той изброи участъците от републиканската пътна мрежа в областта, в които се извършват дейности в рамките на отпуснатите средства за текущ ремонт и припомни, че приключи изпълнението на ЛОТ 4 от цялостния ремонт на пътя II-29 - Добрич-Варна, чието откриване предстои идната седмица. Продължава работата по ЛОТ 5, включващ околовръстния път на града, добави Стратиев. В рамките на заседанието заместник-кметът на Община град Добрич арх. Боян Коларов постави въпрос за разширяването и прекатегоризирането на пътя Добрич-Варна, като сподели, че в Общия устройствен план на общините Добрич и Добричка е заложено той да е 4-лентов и скоростен. Кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков акцентира от нуждата на цялостен ремонт на пътя Балик-Житница-Козлодуйци, като припомни, че жителите са недоволни от състоянието и протестираха. Повдигнати бяха и други въпроси, касаещи пътната безопасност по общини. В отговор на поставените въпроси Г. Стратиев сподели, че се очаква през септември да бъде рехабилитиран 2 км участък по пътя Добрич-Варна, на територията на ОПУ Варна, а по отношение на пътя между селата Балик-Житница-Козлодуйци, сподели, че се очаква той да е включен в капиталовата програма следващата година.



Актуално

съобщение

анкета