ОДБХ Добрич изпрати проба от диво прасе, намерено на територията на община Шабла

Днес, 01 август 2018 г., е изпратена проба от диво прасе, намерено мъртво на територията на община Шабла, като в края на седмицата се очаква да пристигнат резултатите, информира директорът на Областна дирекция „Безопасност на храните" в Добрич д-р Борислав Каменов.
Сигналът за труп на диво прасе на територията на община Шабла е подаден и до областния управител Красимир Кирилов - председател на Областния кризисен щаб по мерки за борба с Африканската чума по свинете /АЧС/. Предприети са незабавно мерки - районът, където е било открито мъртвото животно е бил отцепен от полиция. На място са присъствали екологът на община Шабла, ветеринарен лекар от ОДБХ. Взети са проби по надлежния ред и тялото на дивото прасе е загробено.
Ветеринарните лекари предупреждават да се наблюдават домашните животни в задните дворове и при най-малки съмнения, да се търси помощ от ветеринарните лекари по общини. С помощта на кметовете на населени места се извършва преброяване на задните дворове, като до момента е ясно, че на територията на община Шабла са около 90 на брой, в които се отглеждат прасета.Актуално

съобщение

анкета