До 10 дни трябва да бъде изградена ограда по сухопътната граница с Румъния

Днес, 24 юли 2018 г., министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, заедно с изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов, представител на Гранична полиция взеха участие в свикано от областния управител Красимир Кирилов заседание на Областен координационен щаб за превенция и недопускане на възникване на огнища на Африканска чума по свинете на територията на област Добрич. Министър Порожанов очерта основните превантивни мерки, които трябва да бъдат предприети, за да не проникне заразното заболяване. Той информира, че до 10 дни се очаква да бъде завършено изграждането на телена ограда, на мета подсилена с т. нар. мрежа „Бруно", с цел намаляване на риска от проникване на диви прасета от Румъния в България. Д-р Дамян Илиев обяви, че по данни на службите в северната съседка има вече над 400 огнища на болестта, като част от тях са много близко до границата ни. Препоръката на министър Порожанов и д-р Илиев е за стриктно спазване на изискванията за биосигурност в индустриалните обекти. Сред превантивните мерки, които Областният координационен щаб със съдействието на кметовете на общини и населени места трябва в кратки срокове да изпълни е преброяване на задните дворове и животните в тях, като е препоръчително в 10-километровата зона от индустриалните обекти животните от задните дворове да бъдат усвоени от стопаните.
МВР оказва съдействие чрез контрол на нерегламентиран транспорт на животни на територията на цялата област, както и подпомагат граничния контрол, за да няма внос на свинско месо и продукти, съдържащи свинско месо от Румъния на територията на страната. До дни ще бъдат възстановени дезинфекционните ями на двата гранично-контролно пропускателни пункта в областта - Дуранкулак и Кардам, заяви още земеделският министър и добави, че в момента се извършва дезинфекция на влизащите моторни превозни средства в страната чрез пръскане.
„В България има 450 хил. броя свине, от които около 390 хил. прасета се отглеждат в индустриални ферми. Затова мерките за биосигурност са от изключителна важност", заяви министър Порожанов. Д-р Илиев допълни, че смъртността при заразяване с Африканска чума по свинете води до 100 % смъртност.


Актуално

съобщение

анкета