В Областна администрация работи денонощна телефонна линия в помощ за граждани на Украйна - 0888478606

Областният управител Кр. Кирилов участва в заседание на Оперативния щаб за нормализиране на положението при огнищата на чума

Днес, 16 юли 2018 г., в Министерството на вътрешните работи в столицата се проведе заседание на създадения по разпореждане на премиера Бойко Борисов Оперативен щаб за нормализиране на положението при огнищата на чума в страната. Участие в заседанието взе и областният управител на Добрич Красимир Кирилов. По време на срещата, в която са участвали още областните управители на Бургас, Ямбол, Силистра и Русе, са дискутирани конкретни мерки и действия в подкрепа на стопаните, чиито животни са засегнати от болестта. Цел на Оперативния щаб още е и да координира ситуацията с борбата срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни в страната. Той ще следи за подкрепата, която се оказва на стопаните, чиито животни са засегнати и ще съдейства на компетентните органи за максимална координация на действията и ще работи до овладяване на ситуацията.
В състава му влизат министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, областните управители на Добрич, Силистра, Русе, Бургас и Ямбол, директорите на областните дирекции на МВР в тези области и представители на ГД „Гранична полиция".
Припомняме, че от Министерството на земеделието и храните обявиха, че по границата с Румъния - от Дуранкулак до Силистра, ще бъде изграден електронен пастир, за да не се допуска навлизане на диви прасета на територията на България. Красимир Кирилов заяви, че Областна дирекция „Безопасност на храните" има данни от румънските си колеги, че в северната съседка вече има регистрирани над 350 огнища на Африканска чума по свинете.
С цел недопускане на заразата, ОДБХ Добрич е поставила на двата гранични пункта фризери, в които да се поставя храна, съдържаща свински продукти, информира директорът на ОДБХ д-р Анелия Андонова. Вече не работят и откритите пазари за продажба на месо и месни изделия в Румъния.
Справката на ОДБХ Добрич показва, че на територията на област Добрич има 5 големи животновъдни обекта за отглеждане на прасета, като най-близко до границата са фермите в селата Дъбовик и Къпиново, Община Генерал Тошево, където се отглеждат общо 16 400 прасета. Другите три големи обекта са на територията на Община Добричка - в селата Ловчанци, Карапелит и Козлодуйци, където в момента има 50 хиляди животни.
Д-р Андонова и ветеринарните лекари апелират за стриктно спазване на биосигурността, за да не се разпростре болестта и добавя, че на входно-изходните гранични пунктове има дезинфекционни пунктове за всички автомобили, които влизат от Румъния в страната ни.
Областният управител Красимир Кирилов се обръща с апел за повече отговорност, спазване на изискванията и ограниченията, наложени от ветеринарните власти, за да не се разпространи заболяването и на територията на област Добрич. Това би довело не само до унищожаването на отглежданите във фермите животни, а и на част от икономиката в област Добрич.Актуално

съобщение

анкета