Областна епизоотична комисия проведе заседание

prev next
Днес, 25.06.2018 г., съгласно заповед № РД 11-1073/21.06.2018 г. на изпълнителния директор на Българската агенция по храните, Областният управител Красимир Кирилов свика заседание на Областната епизоотична комисия. Целта бе да се запознаят членовете на комисията с разпространението на болестта африканска чума по свинете и да бъдат набелязани мерки, срещу нейното разпространение на територията на област Добрич.
Д-р Анелия Андонова - директор на ОДБХ Добрич, запозна членовете на комисията със заповедта на изпълнителния директор на БАБХ, а д-р Борислав Каменов - началник отдел „Здравеопазване на животните" в дирекцията представи признаците на болестта. Типични прояви на африканска чума по свинете са посиняване на ушите на животното, диария с кръвоизливи и заемане на типична стойка от прасетата - т. нар. „кучешка", седнали на задните си крака, сподели д-р Каменов. Той заяви, че преди всеки ловен сезон за дива свиня, се правят срещи с председатели на ловни дружинки, на които ловците биват запознати с признаците на чума - класическа и африканска, по дивите свине, както и се разяснява какви точно проби трябва ловците да предоставят за изследване в лаборатория в София, добави още той. През 2017 г. ОДБХ е изпратила общо 312 проби от диви прасета, отстреляни в област Добрич и няма положителни резултати, посочи д-р Каменов. Той и д-р Андонова акцентираха върху високата опасност от разпространение на заразното заболяване на територията на област Добрич и страната, тъй като има регистрирани 15 огнища в окръг Тулча на 120 км от границата ни. Разпространението на африканската чума, за която няма ваксина и лечение, става чрез битови отпадъци, изхранване на животните с кухненски отпадъци и чрез дивите животни, които имат както движение през границата и влизат от Румъния, така и вътрешно движение, добавиха лекарите.
Областният управител Красимир Кирилов предложи мерки, които да се вземат с цел неразпространение на болестта на територията на област Добрич, а именно:
- В срок до 28 юни 2018 г. да се проведат заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да бъдат предприети действия, съгласно заповедта на директора на БАБХ;
- Осемте общински администрации да вземат решения за определяне на терени, отредени за загробване на умрели животни;
- Общините да предприемат действия за извършване на дезакаризация и дезинсекция на тревни и водни площи с цел недопускане разпространението на заразата чрез кърлежи, комари и други насекоми. Предложено бе още въвеждането приоритетно на контрол на МПС за превоз на животни без документи, забрана за въвеждане на територията на област Добрич от държави членки на ЕС и от трети страни на свинско месо и суровини и храни, съдържащи в състава си свинско месо, предназначени за лична консумация. Общинските администрации в срок до 04.07.2018 г. трябва да уведомят за предприетите действия и мерки Областната епизоотична комисия. Предложените от Кирилов мерки бяха одобрени от членовете на Областната епизоотична комисия.
На територията на област Добрич има няколко големи свиневъдни ферми, информира д-р Каменов. Най-голяма е фермата в село Козлодуйци, община Добричка, където се отглеждат 45 хил. броя свине, в село Дъбовик, община Генерал Тошево - 12 хил. прасета за угояване, село Къпиново, община Генерал Тошево - две ферми за свине майки, всяка с по 720 броя животни и в съседство се намира още една ферма за отглеждане на малки прасенца с 6 хил. броя животни. Освен големите обекти има и няколко ферми с по-малък брой животни - две ферми в село Ловчанци, община Добричка с 1240 броя животни и един обект в село Карапелит, община Добричка с капацитет 900 прасета.



Актуално

съобщение

анкета