Областният управител Кр. Кирилов участва в дискусионен форум „Новите инвестиции във ВиК инфраструктура“

Днес, 22 май 2018 г., в София се провежда дискусионен форум под наслов „Новите инвестиции във ВиК инфраструктура", в който участва Областният управител на Добрич Красимир Кирилов. Събитието е открито от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който представи пред аудиторията темата „Новите инвестиции във ВиК мрежата и как 2 милиона българи ще получат подобрени ВиК услуги". В презентацията си министър Нанков съобщи, че 1,59 млрд. лв. от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г." ще бъдат вложени в изграждане или реконструкция на водопроводи, канализация, пречиствателни станции и други съоръжения в 51 населени места. Обектите, които ще бъдат финансирани, са определени с изготвянето на регионалните прединвестиционни проучвания с финансиране от ОПОС 2014-2020 в 14 области, обслужвани от един ВиК оператор - Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Шумен и Ямбол.
Министър Нанков е отбелязал, че чрез регионалните прединвестиционни проучвания е изяснена пълната картина на състоянието на ВиК съоръженията, водопотреблението и тенденциите на развитие, информират от пресцентъра на МРРБ. Той подчертал, че тези близо 1,6 млрд. лв. са приоритизирани на база най-належащи нужди. Не на последно място министър Нанков е посочил, че за първи път през този програмен период инвестициите ще се извършват от ВиК операторите, тъй като те най-добре знаят какво е нужно за дадената територия.
Заместник-министър Малина Крумова представя пред участниците в дискусионния форум визията за „Повишаване капацитета на ВиК операторите и графика на обществените поръчки за новата ВиК инфраструктура". Във форума участват още заместник министър-председател Томислав Дончев, министърът на околната среда и водите Нено Димов



Актуално

съобщение

анкета