Областният управител Кр. Кирилов присъства на среща с д-р Ангел Кунчев в РЗИ Добрич

prev next
Областният управител Красимир Кирилов присъства на срещата с д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, провела се в Регионална здравна инспекция Добрич. Темата на срещата, на която бяха поканени и присъстваха общопрактикуващи лекари, медицински специалисти, родители, медии, сдружения и пациентски организации бе на тема "Ваксини и здраве".
Чрез тези срещи, които се провеждат в цялата страна, Министерството на здравеопазването цели да се повиши информираността на обществото относно значимостта на имунизациите, отбеляза д-р Светла Ангелова - директор на РЗИ Добрич.
Областният управител Кр. Кирилов заяви своята подкрепа към провеждането на такива информационни срещи и изрази надежда да бъдат полезни относно значимостта на имунизациите.
Пред присъстващите в презентацията си д-р Кунчев подчерта сериозната роля на имунизациите, като поясни, че основно те са два вида - задължителни, които се покриват изцяло от държавата, и препоръчителни, които се поставят на пациентите при тяхно желание и срещу заплащане. Като сериозен проблем по отношение на изпълнението на имунизационния календар главният държавен експерт посочи ширещите се невярни твърдения в социалните мрежи за вредите от ваксините. Д-р Кунчев бе категоричен, че всеки един подаден сигнал за нежелани реакции при имунизация или реимунизация се разглежда и дадени примери на увеличение на заболяемост от различни болести в години, в които има спад в процента на имунизираните деца.
През настоящата година специалистите ще предложат намаляване на приема на ваксини против туберкулоза и пневмококови заболявания. "Обмисляме да предложим реимунизация против коклюш, тъй като имаме случаи на заболели деца във висока възраст - 5-7 клас, както и да предложим да има реинбурсация на противогрипна ваксина за хора над 60 г.", каза д-р Кунчев. Общопрактикуващи лекари поискаха методически указания за работа с родители, отказващи да ваксинират децата си по задължителния имунизационен календар и електронен регистър, който да гарантира информацията за здравното досие на пациента, тъй като днес вече хората са много мобилни.



Актуално

съобщение

анкета