Зам.-министър Малина Крумова: Настоящото ръководство на ВиК Добрич показва резултати

         В интервю за предаването "Преди всички" по Българско национално радио заместник-министър Малина Крумова заявява, че настоящото ръководство на "ВиК Добрич" АД показва резултати и за първи път дружеството има положителен финансов резултат за деветмесечието на миналата година. Тя е категорична, че ако се успее да се стабилизира "ВиК Добрич", за да не генерира нови загуби, ще може да се търси привлечен ресурс от банки или други кредитни институции, или дори държавен заем, който да е безлихвен.

         Заместник-министърът отбелязва още, че стабилизирането на оператора ще е труден и дълъг процес заради натрупаните задължения в размер на над 32 млн. лв. М. Крумова посочва още, че настоящото ръководство е постигнало редица споразумения с кредитори за разсрочване на стари задължения, включително на лихвите по тях и добавя, че се работи по повишаването на събираемостта.

         В този смисъл, според нея, е некоректно вината за тежкото състояние на "ВиК Добрич" да се прехвърля върху сегашното му ръководство, каквито твърдения се тиражират в публичното пространство, защото магически решения няма и отправя въпрос какво е направил предишният управител за решаването на проблема в Добрич, след като го свежда до старите тръби с лошо качество, които пораждат големите водозагуби.

         Заместник-министър М. Крумова е коментирала и цената на водата, като посочва, че през 2016 г. при старото ръководство бизнес планът на ВиК Добрич е предвиждал цена от 2,41 лв. за доставяне на вода. В коригирания бизнес план тази цена е намалена с 40 ст., е заявила в предаването тя.

 

http://www.mrrb.government.bg/bg/s-novoto-rukovodstvo-vik-dobrich-veche-dava-dobri-finansovi-rezultati/




Актуално

съобщение

анкета