Оранжев код за времето за област Добрич на 07 октомври

Във връзка с постъпили предупреждения от Националния институт по хидрология и метеорология за влошаване на времето и очакваните обилни валежи, Областният управител Красимир Кирилов проведе разговор с директора на РД ПБЗН Дарин Димитров и е уточнен реда за действие при настъпване на ситуация. Предупреждението за оранжев код в редица области утре - 07 октомври 2017 г., сред които и област Добрич, е изпратено до общините на територията на областта, каза Кирилов.
Според прогнозата на НИМХ-БАН и Метеорологичния център на ВВС-МО, на 07 и 08 октомври се очаква влошаване на времето, придружено със значителни валежи от дъжд и усилване на вятъра, поради което е обявен и оранжев код.
Според прогнозата, утре над цялата страна ще бъде облачно и с повсеместни валежи, на места интензивни и значителни по количество. В Югоизточна България ще има и гръмотевична дейност. Ще духа умерен вятър от север-североизток и с него ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са от 8-10° на места в Западна България, до 16-18° в югоизточните райони. В планините ще вали сняг, а с понижението на температурите, привечер и през нощта срещу неделя, и в районите с надморска височина 600-700 метра, дъждът ще преминава в сняг.
През следващото денонощие (7 октомври 2017) НИМХ-БАН обявява втора степен (оранжев код) за значителни валежи (35-65 л/кв.м.) в областите: Добрич, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. В останалата част е в сила първа степен (жълт код - 25-35 л/кв.м.) за значителни валежи.
След полунощ валежите ще продължат.



Актуално

съобщение

анкета