Под патронажа на Областния управител ще бъде отбелязан Европейският ден на морето

На 17 май 2017 г., ученици от добрички училища ще гостуват в Областна администрация, където ще видят презентация за Черно море, разказваща им за обитателите на морето. Инициативата е под патронажа на Областния управител и е повод Европейският ден на морето, който България чества заедно с още 21 страни - членки на Европейския съюз. Презентацията ще бъде представена от експерт на добричкото подразделение на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.
Морето, е темата на подредената във фоайето на първия етаж на Областна администрация изложба от рисунки от ученици на СУ „Св. Климент Охридски" в Добрич.
Обявяването на Европейския ден на морето е сред ключовите инициативи на Интегрираната морска политика на ЕС, стартирана през 2007 г. Известно е, че морето винаги е било от ключово значение за благоденствието на Европа - дължината на крайбрежието на континента ни е почти 70 000 км, като 22 са държави-членки на ЕС, които имат излаз на море или са островни държави. Крайбрежните региони са дом на 40% от населението на ЕС, създават 40% от икономиката му и дават работа на около 5 млн. души.
Денят 20 май, като Ден на морето, е обявен с Декларация на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз. Той има за цел да повиши осведомеността на обществото за значението на морето и морската индустрия и насърчаване изграждането на европейска морска идентичност.
Отбелязва се в 22 страни от Европейския съюз, които имат излаз на море. България е една от държавите, която отбелязва Европейския ден на морето, защото има излаз на Черно море. Освен България на Черно море са разположени още Грузия, Румъния, Русия, Турция, Украйна. Дължината му е 1175 км. Българският бряг на Черно море е 378 км.



Актуално

съобщение

анкета