Вицепремиерът Симеон Дянков: Да се подобри средата за правене на бизнес - това е в интерес на реномето на България

       Вицепремиерът Дянков акцентира във встъпителното си експозе върху основните политики на правителството и някои от конкретните мерки, които отделните ведомства трябва да изпълнят. Той подчерта, че за първите 100 дни кабинетът се справя много добре. Започнала е борба с корупцията и сивата икономика, предприети са мерки за размразяване на еврофондовете. Електронното правителство и множество услуги, които подпомагат бизнеса, са първата важна стъпка оттук нататък. Коментиран бе  ходът на реформата: финансовият риск намалява, което означава, че  лихвите трябва да паднат.  През октомври за първи път от много време има балансиран бюджет за месеца. По думите на министъра, това е станало възможно чрез 55 милиона лева повече приходи в сравнение със септември, както и на фона на миналата година. Според Дянков митниците започват да работят все по-добре, в НАП също има подем, особено в борбата с контрабандата.

     За проектобюджета за 2010 г. министърът посочи, че е балансиран и в това отношение е единствен в целия ЕС. Преди три дни излезе доклад на ЕС, който казва, че новото българско правителство има най-добрата фискална политика, подчерта Дянков. По думите му България е единствената страна в ЕС, която прогнозира бюджетът й да бъде не само балансиран, но да няма дефицит над 3 процента. Останалите 26 държави в ЕС прогнозират свръх дефицити, посочи министърът. Той коментира, че с балансиран бюджет външният риск на страната ще се намали още, което ще намали лихвите и ще помогне за по-бързото влизане на държавата в еврозоната.

     Българската държава е била лош стопанин на активите си,  заяви още министър Дянков.

     Сред проблемите, които той коментира бяха и тези, свързани със здравеопазването, което по неговите думи е сектор, където има "теч".  Средно лекарството в страната ни струва до 30-40% повече отколкото в други държави в Европейския съюз. "Това означава, че има някакъв проблем в пазара за медикаменти и този проблем трябва да се реши в най-скоро време, така че ние като започнем да даваме повече пари от бюджета, тези пари да не отиват в джобовете на глобални корпорации, които продават на България по една или друга причина лекарства на по-високи цени", допълни Дянков.

     В отговор на поставен въпрос, вицепремиерът коментира и предстоящото закриване на Агенцията за следприватизационен контрол и преминаване на част от функциите й в Агенцията за приватизация. Според него двете агенции ще се слеят до месец-два. Дянков смята, че не е явна нуждата и от Агенцията за приватизация, защото продажбата на активи през Фондовата борса става по-лесно, по-прозрачно и при по-строги правила.

     Министърът допълни, че има идея за създаване на Агенция за държавната собственост, която да се грижи за интересите на държавата в приватизацията, концесиите, изплащането на дивиденти в държавните предприятия, т.е. да съдейства държавата да бъде добър стопанин на своите активи.

     Вече правим разчети при излизане от кризата ДДС да бъде намален от 20 процентни пункта, колкото е сега, до 18 процентни пункта, дори, ако е възможно, до 16 процентни пункта в края на мандата на правителството, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на срещата  с представители на бизнеса. 

     Дянков поясни, че е привърженик на единната ставка по ДДС, защото, ако веднъж бъде допуснат "пробив" в определен сектор, веднага следват искания за намаляване на данъка и в други браншове и данъчната система се "пробива" масово. Министърът посочи туризма, където ДДС е 7 процентни пункта, като добър краен пример защо държавата не бива да диференцира ставката. По думите му намаляването на ДДС в бранша е довело до изграждането на много хотели, част от които вече са банкрутирали. Надявам се през следващата година, ако приходите тръгнат нагоре, а аз съм убеден, че ще тръгнат, да имаме възможност да намалим осигурителната тежест до три пункта. Осъзнавам, че намалението от 1 януари 2010 година с два процентни пункта е необходима, но не голяма помощ и трябва да  направим повече, каза министърът.
            В своите изказвания, представителите на бизнеса от Добрич и региона, се обединиха около позитивите, които се забелязват в отношението на правителството към бизнеса и първите стъпки, които са обнадеждаващи.

 




Актуално

съобщение

анкета