Статута и функциите на Областния управител представи пред зрелостници от ЕГ "Г. Милев" Детелина Николова

prev next
Днес, 19 декември 2016 г., Областният управител Детелина Николова представи пред дванадесетокласници от Езикова гимназия „Гео Милев" в Добрич статута и функциите на областния управител и областна администрация. Учениците посетиха Областна администрация, водени от своята преподавателка Цветана Чонкова, която сподели, че това е част от гражданското образование на тийнейджърите, което е обект на предмета „Свят и личност".
Пред учениците Областният управител разказа накратко откога датира статутът на областния управител. Зрелостниците научиха като любопитна подробност, че в българската правна система корените на статута на областен управител датират още от периода на XVIII - XIX век по време на османското присъствие по българските земи. В резултат на икономическите, социални и политически реформи и под натиска на външни сили османското правителство е принудено да признае определени политически правомощия на църковните български общини.
След Освобождението статутът на областния управител е утвърден с първата българска Конституция - т. нар. Търновска, разказа Д. Николова и представи накратко развитието на институцията във времето до наши дни.
Учениците се запознаха подробно с отговорностите и задълженията на Областния управител днес, неговите правомощия, както и с устройството на Областна администрация и функциите й.



Актуално

съобщение

анкета